Τι «έκρυβε» η μαύρη σκόνη από τον αστεροειδή Bennu – Τα ενθαρρυντικά ευρήματα της NASA

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε πως στον Bennu υπάρχουν δύο βασικά συστατικά για τη ζωή: ο άνθρακας και το νερό 

Eικόνες από το σφραγισμένο κάνιστρο με το πολύτιμο υλικό από τον αστεροειδή Bennu αλλά και πληροφορίες για τις πρώτες ανακαλύψεις μετά την εξέταση της μαύρης σκόνης που είχε συγκεντρωθεί στο καπάκι της κάψουλας, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA . 

Όπως δήλωσε η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, οι επιστήμονες ανοίγοντας τον καπάκι της κάψουλας βρήκαν «μαύρη σκόνη και συντρίμμια σε μέγεθος κόκκων άμμου». 

Μετά από δύο εβδομάδες επιστημονικών αναλύσεων στο Διαστημικό Κέντρο Johnston της NASA στο Χιούστον, η υπηρεσία ανακοίνωσε την Τετάρτη (11/10) πως ο Bennu έχει δύο βασικά συστατικά για τη ζωή: τον άνθρακα και το νερό. 

Περίπου το 5% του συνολικού βάρους των δειγμάτων περιείχαν άνθρακα, τόσο σε οργανική όσο και σε ορυκτή μορφή, ενώ το νερό ήταν παγιδευμένο μέσα στην κρυσταλλική δομή των αργιλικών ορυκτών. 

Η αποστολή OSIRIS-REx επέστρεψε στη Γη τον περασμένο μήνα ύστερα από εφτά χρόνια, μεταφέροντας δείγμα από τον ανεξερεύνητο αστεροειδή Μπενού (Bennu) - τη μεγαλύτερη συλλογή διαστημικού υλικού από πλανήτη εκτός της Σελήνης. 

Το κάνιστρο με το κύριο υλικό - περίπου 250 γραμμάρια-  που συνέλεξε η αποστολή από τον αστεροειδή δεν έχει ανοίξει ακόμα. 

Πηγή: skai.gr