Προσγειώθηκε η κάψουλα της ΝΑSΑ με το μεγαλύτερο δείγμα από το διάστημα - Τι φέρνει από τον αστεροειδή Bennu

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κάψουλα περιέχει υλικά - πέτρες και σκόνη - από τον πλούσιο σε άνθρακα αστεροειδή

Το σκάφος «Osiris Rex» της ΝΑSΑ, ύστερα από εφτά χρόνια επέστρεψε στη Γη.

Η κάψουλα προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο στην έρημο της Γιούτα, με το πολύτιμο φορτίο της - ένα δείγμα του αστεροειδούς Bennu.

νασα

Σε μια πτήση προς τη Γη, το διαστημικό σκάφος Osiris-Rex απελευθέρωσε την κάψουλα με το δείγμα από απόσταση 100.000 χιλιομέτρων. Η μικρή κάψουλα προσγειώθηκε τέσσερις ώρες αργότερα σε μια απομακρυσμένη έκταση, καθώς το σκάφος ξεκινούσε για την αναζήτηση ενός άλλου αστεροειδούς.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κάψουλα περιέχει υλικά από τον πλούσιο σε άνθρακα αστεροειδή, γνωστό ως Bennu, αλλά δεν θα γνωρίζουν με βεβαιότητα μέχρι να ανοίξουν το δοχείο.

Οι πέτρες και η σκόνη που παραδόθηκαν την Κυριακή αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή τέτοιου δείγματος από το διάστημα.

Οι μηχανικοί εκτιμούν ότι το δοχείο περιέχει περίπου 250 γραμμάρια υλικού από τον Bennu και τα δείγματα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς σχηματίστηκαν η Γη και η ζωή.

«Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να γίνει ακριβής μέτρηση», δήλωσε η NASA

Έχει οργανωθεί μια μεγάλη σύνθετη αποστολή ανάκτησης της κάψουλας στην οποία περιέχονται τα δείγματα του αστεροειδή. Η ανάκτηση πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή ώστε να παραμείνει η κάψουλα σφραγισμένη και να μην διαρρεύσει μέρος του υλικού του διαστημικού βράχου αλλά και να μην υπάρξει κίνδυνος διαρροής άλλης πιθανώς επικίνδυνης ύλης (π.χ. κάποιων ιών) μέχρι η κάψουλα να μεταφερθεί με ελικόπτερο στα εργαστήρια της NASA όπου θα γίνει η ανάλυση του υλικού.

Ο Μπενού έχει καταχωρηθεί ως αστεροειδής τύπου Β, κάτι που σημαίνει ότι έχει πολύ άνθρακα μαζί με τα άλλα του υλικά. Πρόκειται για έναν αστεροειδή η επιφάνεια του οποίου αντανακλά περίπου το 4% του φωτός που πέφτει πάνω της, και που δεν έχει υποστεί πολλές αλλαγές στη σύνθεσή του- κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι έχει χημικά και βράχους από την εποχή της γένεσης του ηλιακού μας συστήματος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η NASA σχεδιάζει μια δημόσια παρουσίαση τον Οκτώβριο. Η επιτυχία της αποστολής, μια κοινή προσπάθεια μεταξύ της NASA και του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, θα σηματοδοτήσει το τρίτο δείγμα αστεροειδούς και μακράν το μεγαλύτερο που έχει επιστρέψει ποτέ στη Γη για ανάλυση, μετά από δύο παρόμοιες αποστολές της διαστημικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας.

Πηγή: skai.gr