Το James Webb εντόπισε νέα αντικείμενα στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα που ονομάζονται «Jumbos» - Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Τα μυστηριώδη αντικείμενα έχουν μέγεθος παρόμοιο με αυτό του Δία

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA εντόπισε μια νέα μυστηριώδη κατηγορία αντικειμένων στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα περίπου 1.344 έτη φωτός μακριά.

Τα διαστημικά σώματα έχουν μέγεθος παρόμοιο με αυτό του πλανήτη Δία τα οποία φαίνεται μάλιστα να κινούνται σε ζεύγη.

Το τηλεσκόπιο παρατήρησε περίπου 40 ζεύγη τα οποία έλαβαν την ονομασία Jupiter Mass Binary Objects ή «Jumbos». Οι αστρονόμοι προσπαθούν να διαπιστώσουν τι είδους κοσμικά αντικείμενα είναι τα Jumbos.

Πιθανόν αυτά τα αντικείμενα να αναπτύχθηκαν από περιοχές του νεφελώματος όπου η πυκνότητα του υλικού ήταν ανεπαρκής για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δημιουργία ενός άστρου, ή ενδέχεται να δημιουργήθηκαν γύρω από αστέρια και στη συνέχεια να εκτοξεύτηκαν στο διαστρικό Διάστημα.

james webb

Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα αποτελεί στην πραγματικότητα τμήμα ενός πολύ μεγαλύτερου νεφελώματος, που είναι γνωστό ως Σύμπλεγμα Μοριακών Νεφών του Ωρίωνα και εκτείνεται σε ολόκληρο τον αστερισμό. Το νεφέλωμα του Ωρίωνα περιλαμβάνει την κοντινότερη στη Γη περιοχή παραγωγής νέων αστέρων. Η πραγματική του διάμετρος εκτιμάται σε 24 έτη φωτός.

Στο νεφέλωμα υπάρχουν επίσης υπερηχητικά «σφαιρίδια» αερίου που διατρυπούν τα πυκνά νέφη υδρογόνου του νεφελώματος.

Το καθένα από αυτά τα σφαιρίδια είναι 10 φορές μεγαλύτερο από το Ηλιακό Σύστημα (ως την τροχιά του Πλούτωνα) και οι άκρες του τονίζονται από κυανή ακτινοβολία ατόμων σιδήρου, ενώ η γένεσή τους πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο άγνωστο βίαιο γεγονός που έλαβε χώρα πριν από χίλια περίπου χρόνια.

james webb

Τα Jumbos περιέχουν ατμό και μεθάνιο στην ατμόσφαιρά τους και θερμοκρασίες περίπου 1.830°F (1.000°C), αλλά, σύμφωνα με την Daily Mail, οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι εκεί βρίσκεται το «σπίτι» της εξωγήινης ζωής.  

Τα Jumbos εντοπίστηκαν σε νέες εικόνες που αποκαλύφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) που δείχνουν το νεφέλωμα του Ωρίωνα με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια.

james webb

Σύμφωνα με το πρακτορείο, δεδομένα από επίγεια τηλεσκόπια υπονοούσαν την ύπαρξη JUMBO προτού αναγνωριστούν επίσημα από το τηλεσκόπειο James Webb.

«Ψάχναμε για αυτά τα πολύ μικρά αντικείμενα και τα βρήκαμε», είπε στον Guardian ο καθηγητής Mark McCaughrean στην ESΑ.

Ενώ τα JUMBO είναι πολύ μικρά για να είναι αστέρια, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πλανήτες.

Πηγή: Daily Mail