Ισπανία: Νεκροί και αγνοούμενοι από την ακραία κακοκαιρία - 10χρονος σώθηκε γιατί σκαρφάλωσε σε δέντρο (Βίντεο)

Πριν η χώρα ανακάμψει από τους καύσωνες, οι κάτοικοι της Μαδρίτης δοκιμάζονται αυτή τη φορά με τις αρχές να τους καλούν να μείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις αγνοούνται καθώς η Ισπανία βρίσκεται στο έλεος της κακοκαιρίας με  βροχοπτώσεις ρεκόρ που έχουν προκαλέσει πλημμύρες στα κεντρικά της χώρας κλείνοντας δρόμους, γραμμές μετρό και συνδέσεις τρένων υψηλής ταχύτητας. 

Πριν η χώρα ανακάμψει από τους καύσωνες, οι κάτοικοι της Μαδρίτης δοκιμάζονται αυτή τη φορά με τις αρχές να τους καλούν να μείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους.

Ελικόπτερα στάλθηκαν για να σώσουν ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο στις στέγες των σπιτιών τους στην περιοχή του Τολέδο περίπου 50 χλμ  νοτιοδυτικά της Μαδρίτης, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η νεροποντή έχει μετατρέψει τους δρόμους σε ποτάμια λάσπης που παρέσυραν αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων στις περιοχές της Μαδρίτης, της Καστίλλης-Λα Μάντσα, της Καταλονίας και της Βαλένθια. Σε πολλές περιοχές μάλιστα έπεσε και χαλάζι.

Οι κάτοικοι στη Μαδρίτη ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 με μήνυμα κειμένου που στάλθηκε στα κινητά τους τηλέφωνα. Ήταν η πρώτη φορά που οι αρχές χρησιμοποίησαν αυτό το σύστημα ειδοποίησης

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ύπαιθρο γύρω από την κεντρική πόλη του Τολέδο, όπου η μετεωρολογική υπηρεσία AEMET κατέγραψε βροχοπτώσεις ρεκόρ 90 λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο την Κυριακή.

Ένα από τα θύματα ήταν ένας νεαρός άνδρας που παγιδεύτηκε σε ανελκυστήρα που γέμισε νερό, ενώ ένα άλλο βρισκόταν μέσα σε ένα όχημα όταν πλημμύρισε, είπε η αστυνομία.

Το τρίτο άτομο που έχασε τη ζωή του ήταν ένας 50χρονος που είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος. Η σορός του βρέθηκε το απόγευμα να επιπλέει σε ένα ποτάμι κοντά στο σπίτι του στην πόλη Καμαρένα.

Την ίδια ώρα, ένα 10χρονο αγόρι διασώθηκε αφού έμεινε σκαρφαλωμένο σε ένα δέντρο για οκτώ ώρες για να γλιτώσει από τα νερά της πλημμύρας που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Η οικογένεια του αγοριού έμενε στο εξοχικό τους στο Aldea del Fresno, στα δυτικά της Μαδρίτης, όταν χτύπησε η καταιγίδα την Κυριακή. Για να αποφύγουν τις πλημμύρες, επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητό τους αργά το βράδυ της Κυριακής, αλλά παρασύρθηκαν από τα νερά. Το αγόρι βρέθηκε, βρώμικο και μελανιασμένο, αλλά ακόμα ζωντανό, το επόμενο πρωί – όπως και η μητέρα και η αδερφή του. Ο πατέρας του εξακολουθεί να αγνοείται.

Στην περιοχή της Μαδρίτης, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισαν σχεδόν 1.200 περιστατικά κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι πυροσβέστες και η αστυνομία αναζητούσαν έναν άνδρα στην αγροτική περιοχή Aldea del Fresno, νοτιοδυτικά της Μαδρίτης, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Αρκετοί δρόμοι στην περιοχή της Μαδρίτης έκλεισαν καθώς αρκετές γέφυρες γκρεμίστηκαν από το νερό που υπερχείλισε τις όχθες του ποταμού.

Αρκετές γραμμές του μετρό έκλεισαν στο κέντρο της Μαδρίτης, αν και αργότερα η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης κατά τη διάρκεια του πρωινού, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία διαχείρισης του μετρό Metro de Madrid.

.
 

Πηγή: skai.gr