Ισλανδία: Εντυπωσιακές εικόνες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου - Ο νέος χάρτης κινδύνου - Η ροή της λάβας μπορεί να συνεχιστεί για μήνες, λένε ειδικοί

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας δήλωσε ότι οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι η ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία θα μπορούσε να συνεχιστεί για μήνες

Εικόνες δείχνουν κύματα λάβας ύψους 100 μέτρων να ξεπηδούν από μια κορυφογραμμή μετά την έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία.

Iceland Volcano

Iceland Volcano

«Η έκρηξη ξεκίνησε βόρεια του Grindavíkby Hagafell», ανέφερε το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας είπε ότι οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι η ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία θα μπορούσε να συνεχιστεί για μήνες.

Ο Bjarni Benediktsson πρόσθεσε ότι η έκρηξη τη Δευτέρα ήταν «πολύ μεγαλύτερη» από αυτές που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, τις οποίες περιέγραψε ως «ωραίες τουριστικές εκρήξεις».

Ο χάρτης κινδύνου ενημερώθηκε - Μειώνεται ο κίνδυνος ανοίγματος νέων κρατήρων κοντά στο Grindavik

Icelandic Met Office

Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο ενημέρωσε τον χάρτη αξιολόγησης κινδύνου. Φαίνεται ότι έχει μειωθεί η πιθανότητα ανοίγματος νέων ηφαιστειακών «κρατήρων» κοντά στην εκκενωμένη πόλη Grindavik.

Ο νέος χάρτης κινδύνου θα ισχύει έως τις 28 Δεκεμβρίου, εκτός εάν υπάρξει νέα ενημέρωση. 

«Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο (IMO) εκτιμά ότι η πιθανότητα να σχηματιστεί μια νέα έκρηξη χωρίς προειδοποίηση κοντά στο Grindavik έχει μειωθεί», είπαν, αναφέροντας ότι η έκρηξη παρέμεινε σταθερή την Τετάρτη.

Πρόσθεσαν: «Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρόλο που η πιθανότητα σχηματισμού αερισμού στην περιοχή 4 έχει μειωθεί, το επίπεδο κινδύνου σε αυτήν την περιοχή θεωρείται ωστόσο σημαντικό.

«Αν και η δραστηριότητα έχει μειωθεί από την έναρξη της έκρηξης, η ένταση της έκρηξης εξακολουθεί να είναι σημαντική και συγκρίσιμη με τις εκρήξεις στο Fagradalsfjall».

Πηγή: independent.co.uk