Κλείσιμο

Έκκληση του επικεφαλής της ΜΙ6 στους Ρώσους να γίνουν πράκτορες της Βρετανίας για να τερματιστεί ο πόλεμος

Εκφωνώντας την ομιλία του στη βρετανική πρεσβεία στην Πράγα, παρομοίασε την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία με την Άνοιξη της Πράγας το 1968, όταν η Σοβιετική Ένωση ακύρωσε τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις

Ο επικεφαλής της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών MI6 απηύθυνε έκκληση την Τετάρτη στους Ρώσους που είναι τρομοκρατημένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία να κατασκοπεύσουν υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου και να βάλουν τέλος στην αιματοχυσία. 

Μιλώντας στην Πράγα, ο Ρίτσαρντ Μουρ απηύθυνε έκκληση στους Ρώσους που «παλεύουν με τη συνείδησή τους» να πάρουν θέση ενάντια στο καθεστώς Πούτιν και τους προσέφερε την ευκαιρία «να μοιραστούν μυστικά με την MI6». 

Εκφωνώντας την ομιλία του στη βρετανική πρεσβεία στην Πράγα, παρομοίασε την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία με την Άνοιξη της Πράγας το 1968, όταν η Σοβιετική Ένωση ακύρωσε τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις.

«Καθώς γίνονται μάρτυρες της επιθετικότητας, της εσωκομματικής διαμάχης και της σκληρής ανικανότητας των ηγετών τους, πολλοί Ρώσοι παλεύουν με τα ίδια διλήμματα όπως και οι προκάτοχοί τους το 1968», είπε ο Μουρ.

«Τους προσκαλώ να κάνουν ό,τι έκαναν άλλοι αυτούς τους τελευταίους 18 μήνες και ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί μας. Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή. Τα μυστικά τους θα είναι ασφαλή  και μαζί θα εργαστούμε για να φέρουμε ένα τέλος στην αιματοχυσία», τόνισε ο Μουρ.

«Υπάρχουν πολλοί Ρώσοι σήμερα που είναι σιωπηλά τρομοκρατημένοι από το θέαμα των ενόπλων δυνάμεών τους να ισοπεδώνουν πόλεις της Ουκρανίας, να εκδιώκουν αθώες οικογένειες από τα σπίτια τους και να απαγάγουν χιλιάδες παιδιά. Παρακολουθούν με τρόμο καθώς οι στρατιώτες τους λεηλατούν μια συγγενική χώρα. Γνωρίζουν μέσα τους ότι η απόφαση του Πούτιν για επίθεση σε ένα σλαβικό έθνος δεν δικαιολογείται», συνέχισε ο επικεφαλής της ΜΙ6.

Πηγή: skai.gr