Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα χρησιμοποιούσε πραγματικά τα πυρηνικά όπλα; -Ανάλυση του Guardian

Σε δημόσια διαβούλευση κάλεσε την Κυριακή  ο πρόεδρος της Ρωσίας  τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, και τον αρχηγό του στρατού, Βαλέρι Γκερασίμοφ, και τους διέταξε να «μεταφέρουν τις δυνάμεις αποτροπής» - αναφορά στα πυρηνικά όπλα - «του ρωσικού στρατού σε ειδικό τρόπος μάχης».

Τα λόγια του Πούτιν έχουν κάποιο συγκεκριμένο στρατιωτικό νόημα;

Αν και η διπλωματική απειλή ήταν αρκετά σαφής, η ακριβής φράση μπέρδεψε τους πυρηνικούς εμπειρογνώμονες και τα υπουργεία Άμυνας, οι οποίοι δεν αναγνώρισαν τι μπορεί να συνεπάγεται συγκεκριμένα ένας «ειδικός τρόπος μάχης». Αλλά υπήρξε συμφωνία ότι η απειλή, αν και είχε ανέβει κατά ένα βαθμό, παρέμεινε σε χαμηλό επίπεδο.

Ο Pavel Podvig, που θεωρείται ευρέως κορυφαίος ειδικός στις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις, έγραψε στο Twitter ότι η εντολή του Πούτιν «πιθανότατα» σήμαινε «το πυρηνικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου έλαβε αυτό που είναι γνωστό ως προκαταρκτική εντολή». Αυτό θα ενεργοποιούσε το σύστημα, στην πραγματικότητα, επιτρέποντας στην «εντολή εκτόξευσης» να «εκτελεσθεί εάν εκδοθεί».

Θα επέτρεπε επίσης, έγραψε, την εκτόξευση των πυρηνικών όπλων «εάν αφαιρεθεί ο πρόεδρος ή δεν μπορέσει να επιτευχθεί», αλλά πρόσθεσε, μόνο στην περίπτωση που «ανιχνεύσει πραγματικές πυρηνικές εκρήξεις στο ρωσικό έδαφος».

Ο Ντέιβιντ Κάλεν, της Υπηρεσίας Πυρηνικών Πληροφοριών, είπε ότι αυτό ήταν, κατά κάποιο τρόπο, «ανάλογο με το βρετανικό σύστημα», όπου δίνονται στους κυβερνήτες των πυρηνικών υποβρυχίων Trident επιστολές έσχατης ανάγκης, υπογεγραμμένες από τον πρωθυπουργό, με οδηγίες για το πώς να ενεργήστε εάν πιστεύεται ότι το ΗΒ έχει καταστραφεί από μια ολοκληρωτική πυρηνική επίθεση.

Η πυρηνική στάση του Πούτιν απαιτεί από τη Δύση να βαδίσει εξαιρετικά προσεκτικά.

Τόσο ο Podvig όσο και άλλοι εμπειρογνώμονες, όπως ο James Acton, ειδικός σε πυρηνικά στο Carnegie Endowment, είπαν ότι η εντολή του Πούτιν θα μπορούσε επίσης να συνεπάγεται περαιτέρω επιχειρησιακές αλλαγές. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αποστολή περαιτέρω πυρηνικών οπλισμένων υποβρυχίων στη θάλασσα ή τη διασπορά πυρηνικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς γύρω από το ρωσικό έδαφος, από όπου θα μπορούσαν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν.

Αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει απαραίτητα, πρόσθεσε ο Podvig, δεδομένου ότι η φράση του Πούτιν ήταν εσκεμμένα διφορούμενη.

Ποια είναι η σκέψη των δυτικών κυβερνήσεων;

Ο Μπεν Γουάλας, υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει τους όρους που χρησιμοποίησε ο Πούτιν. «Αυτός δεν είναι ένας όρος που είναι στο δόγμα τους», είπε ο υπουργός στο BBC το πρωί της Δευτέρας. Η κίνηση, είπε, σχεδιάστηκε για να τρομάξει τη Δύση και να «υπενθυμίσει στον κόσμο ότι έχει αποτρεπτικό παράγοντα» και ότι ήταν μια απόσπαση της προσοχής που είχε σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι η Δύση «μιλούσε γι' αυτό αντί για την έλλειψη επιτυχίας που έχουν στην Ουκρανία."

Ο υπουργός Άμυνας προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε, θεωρητικά, να χρησιμοποιήσει τα λεγόμενα τακτικά πυρηνικά όπλα στον αγώνα κατά της Ουκρανίας. Αλλά αυτό θα ισοδυναμούσε με μια τεράστια –και ακόμα απίθανη– κλιμάκωση ενάντια σε αυτό που ο Πούτιν έχει περιγράψει ως «έναν λαό» με τους Ρώσους.

«Θα μπορούσαν να είναι τόσο ισχυρές όσο οι βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Οι περισσότεροι άνθρωποι λένε ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, όπως ένα μη στρατηγικό πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Sebastian Brixey-Williams, συνδιευθυντής του thinktank Basic.

Έχει πει κάτι περισσότερο η Ρωσία από την Κυριακή για να εξηγηθεί;

Υπήρξε ένα μήνυμα, από το ίδιο το Κρεμλίνο, τη Δευτέρα ότι η δήλωσή του ήταν πρωτίστως μια μορφή διπλωματίας υψηλού διακυβεύματος. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η απόφαση ήρθε ως απάντηση σε διάφορες προειδοποιήσεις της Δύσης ότι μπορεί να υπάρξουν «συγκρούσεις και συγκρούσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας». Και πρόσθεσε: «Δεν θα αποκαλούσα τους συντάκτες αυτών των δηλώσεων με το όνομά τους, αν και ήταν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών».

Ο Μάθιου Χάρις, ειδικός στα πυρηνικά στο thinktank Rusi, είπε ότι οι δηλώσεις ήταν μια προειδοποίηση διαφορετικού είδους. Ήταν, στην πρώτη περίπτωση, ένας απλός εκφοβισμός – «μπορούμε να σας βλάψουμε και το να μας πολεμήσετε είναι επικίνδυνο» – και μια υπενθύμιση στη Δύση, η οποία εξοπλίζει όλο και περισσότερο τους Ουκρανούς, να μην πάνε πολύ μακριά. «Μπορεί η Ρωσία να σχεδιάζει μια βίαιη κλιμάκωση στην Ουκρανία και αυτή είναι μια προειδοποίηση «μείνετε έξω» προς τη Δύση», είπε.
 

Πηγή: GUARDIAN