Λευκός Οίκος για «πυρηνικές απειλές» Πούτιν: Έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας

«Έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας» διεμήνυσε η εκπρόσωπος του προέδρου Μπάιντεν Τζεν Ψάκι μετά την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να κηρύξει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας σε κατάσταση συναγερμού.
 
«Ανώτεροι αξιωματούχοι των κορυφαίων χωρών του ΝΑΤΟ επιτρέπουν επίσης επιθετικές δηλώσεις κατά της χώρας μας, επομένως διατάσσω τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου [των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων] να μεταφέρουν τις δυνάμεις αποτροπής του ρωσικού στρατού σε ειδικό καθεστώς μάχης», υποστήριξε νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Έχουμε δει ένα μοτίβο από τον πρόεδρο Πούτιν το οποίο κατασκευάζει απειλές που δεν υπάρχουν για να δικαιολογήσουν περαιτέρω επιθετικότητα, και η παγκόσμια κοινότητα και ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να το δουν μέσα από αυτό το πρίσμα. Toν έχουμε δει να το κάνει αυτό ξανά και ξανά. Σε καμία στιγμή η Ρωσία δεν ήταν υπό απειλή από το ΝΑΤΟ, δεν απειλήθηκε από την Ουκρανία, όλα αυτά είναι ένα μοτίβο από τον Πούτιν» ανέφερε στο ABC και τον Τζορτζ Στεφανόπουλο η Αμερικανίδα αξιωματούχος. 

«Έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, αλλά πρέπει επίσης να καταγγείλουμε τον Πούτιν» τόνισε. 

Η ρητορική του Πούτιν περί πυρηνικών είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη υπογράμμισε στο CNN ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απαντώντας στον πρόεδρο της Ρωσίας. 

Η εντολή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει τις δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας, που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα, σε συναγερμό είναι μια απαράδεκτη κλιμάκωση, δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

"Σημαίνει ότι ο πρόεδρος Πούτιν συνεχίζει να κλιμακώνει αυτόν τον πόλεμο με έναν απολύτως απαράδεκτο τρόπο και πρέπει να συνεχίσουμε να ανακόπτουμε τις ενέργειές του με τον σθεναρότερο δυνατό τρόπο", είπε η Γκρίνφιλντ σε μια συνέντευξη με την εκπομπή του CBS "Face the Nation".

Τη συμφωνία με τη Ρωσία για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ενώ εξέπνεεε το τελεσίγραφο της Μόσχας. 

Σε δήλωση από το γραφείο του ο κ. Ζελένσκι αποσαφήνισε ότι οι δύο αντιπροσωπείες θα συναντηθούν "χωρίς προϋποθέσεις" κοντά στον ποταμό Πρίπιατ. 

Πηγή: skai.gr