"Σταθερή επιδίωξή του πρωθυπουργού ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα" αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς.  

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα διαδοχικά στο γραφείο του στη Βουλή: με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει τις πολύπλευρες διπλωματικές πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει η κυβέρνηση. 

Είκοσι ώρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση διακομματικής συναίνεσης. Σταθερή επιδίωξή του ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα». 

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, τονίζεται ότι «στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων και το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου. Στο θέμα αυτό, επέμεινε στην ανάδειξη των στοιχείων της αναλογικότητας, αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα».

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «ο Πρωθυπουργός άκουσε τις απόψεις των συνομιλητών του κι επανέλαβε τη σταθερή επιλογή του, να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα».

Ήταν η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, που ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση «διακομματικής συναίνεσης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού μετά το πέρας των σημερινών συναντήσεων.

Με συνομολογούμενες από κάθε πλευρά τις καλές προθέσεις, οι υπαρκτές διαφωνίες διαμόρφωσαν το φόντο των συνομιλιών με τον πρωθυπουργό να ακούει τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών και εκείνους από την πλευρά τους να διατυπώνουν τις θέσεις τους για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε στις 12 το μεσημέρι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και αμέσως μετά την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Οι σύντομοι διάλογοι μπροστά στους δημοσιογράφους διαμόρφωσαν ένα κλίμα οικειότητας ενώ μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τα σημεία στα οποία διαφοροποιήθηκε, ανέφερε ότι εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση και τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας καθώς και ότι ζήτησε αναστολή ψήφισης του νομοσχεδίου αναβάθμισης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Είπε επίσης ότι εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του για αλλαγή του εκλογικού νόμου και την «επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου», αλλά και ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».

Στο δικό της τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό, η Φώφη Γεννηματά επέμεινε πως ο καταλληλότερος τρόπος ενημέρωσης θα ήταν το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για τη δημιουργία της εθνικής γραμμής, ενώ ο πρωθυπουργός της απάντησε ότι υπάρχει ήδη εθνική γραμμή. Ο χρόνος της συζήτησης όπως ανέφερε αργότερα η κ. Γεννηματά αναλώθηκε κατά 99% στα εθνικά θέματα και ελάχιστα στο θέμα του εκλογικού νόμου, για τον οποίο όπως είπε «συμφώνησαν ότι διαφωνούν».

Συγκλίσεις και αποκλίσεις έδωσαν γενικότερα το στίγμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο γραφείο του τον πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης» και σχεδόν μία ώρα αργότερα, τον γραμματέα του ΜέΡΑ25.

Η συνάντηση με τον κ. Βελόπουλο ήταν η πιο σύντομη και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης εξερχόμενος υπογράμμισε τη μείζονα σημασία των εθνικών θεμάτων και έκανε δηλώσεις στις κάμερες.

Μετά την ολοκλήρωση και της δικής του συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι ενημερώθηκε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τα ελληνοτουρκικά και τις εξωτερικές υποθέσεις επισημαίνοντας ότι το ΜέΡΑ25 έθεσε με έμφαση τις δικές του θέσεις για όλ' αυτά τα ζητήματα.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων το σχέδιο το εκλογικού νόμου, επιμένοντας στην ανάδειξη «των στοιχείων της αναλογικότητας, της κυβερνησιμότητας και της πολιτικής σταθερότητας» και επανέλαβε ότι είναι σταθερή του επιλογή να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα.

Απομένει τώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα που έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας.

Πηγή: skai.gr