Τι περιέχει η πρόταση Μητσοτάκη στους αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο  

Intime news

Την πρόταση της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο παρουσιάζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα τετ-α-τετ που έχει από το πρωί με τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Η πρόταση της ενισχυμένης αναλογικής της ΝΔ οδηγεί σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει ένα κλιμακωτό μπόνους, το οποίο θα ξεκινάει από τις 20 έδρες και θα φτάνει μέχρι και τις 50 έδρες. Το ποσοστό του κόμματος που θα λαμβάνει το μπόνους θα ξεκινάει από το 25% και θα φτάνει το 40% δηλαδή κοντά στο ποσοστό της αυτοδυναμίας. Άρα για κάθε 0,5% στο ποσοστό του πρώτου κόμματος θα προστίθεται μία έδρα στη Βουλή. 

Τα κόμματα που είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής είναι η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης ο πρωθυπουργός και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά συμφώνησαν ότι διαφωνούν παρά το γεγονός ότι και οι δύο είναι υπέρ ενός πόνους εδρών. Το ίδιο επιθυμεί και η Ελληνική Λύση, η οποία ουσιαστικά προτείνει ένα ποσοστό εισόδου στην Βουλή. 

Ταυτόχρονα υπέρ της απλής αναλογικής τάσσονται ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα25 με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά απίθανο το σενάριο της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή. 
 

Πηγή: skai.gr