Για εκκωφαντική σιωπή έναντι της Τουρκίας, κατηγόρησε όχι μόνο τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και ολόκληρη την αμερικανική ηγεσία, ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της ελληνοαμυντικής αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την επιφύλαξη του για την αγορά μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και μίλησε για την ανάγκη ανανέωσης της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

"Σε μια συγκύρια που χρειάζεται εθνική συνεννόηση σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σε λογική μονοκομματικών κυβερνήσεων που οδήγησαν στην κρίση" σημείωσε ο κ. Τσίπρας, επιμένοντας στην ανάγκη της απλής αναλογικής με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας δήλωσε προβληματισμένος από τις εξελίξεις, αφήνοντας υπαινιγμούς κατά του κ. Μητσοτάκη ότι εξετάζει και τις εσωκομματικές αντιδράσεις για την επιλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Η δήλωση αναλυτικά 

"Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον κύριο Μητσοτάκη για τις περιφερειακές εξελίξεις, τα ελληνοτουρκικά και το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ.
 
'Εξέφρασα την ανησυχία μας για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και κυρίως για τον κίνδυνο μια νέας εθνικής περιπέτειας τώρα που βγήκαμε από τη 10ετή περιπέτεια της οικονομική κρίσης.
 
'Υπογράμμισα επίσης τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας -και πιστεύω όλου του ελληνικού λαού- από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψη του, όχι μόνο από τον Πρόεδρο Τραμπ αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών.
 
'Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή είχα τονίσει ότι κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους. Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προσυπογράφω αυτή τη φράση. Στη πράξη όμως έκανε το αντίθετο.

'Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος.
 
'Έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει. Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική.
 
'Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη σήμερα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η Τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις.
 
'Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
 
'Ζήτησα λοιπόν από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
 
'Του δήλωσα επίσης ότι θα στηρίξουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει.


'Περιμένουμε σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F-35 σε σχέση με το κόστος, o κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να επαναλάβει την αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών μετά την κρίση. Σε σχέση με την αλλαγή του εκλογικού νόμου εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή του συστήματος ανισοτιμίας της ψήφου. Σε μια συγκύρια που χρειάζεται εθνική συνεννόηση σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σε λογική μονοκομματικών κυβερνήσεων που οδήγησαν στην κρίση.

'Ζητάμε επίσης ο πρωθυπουργός να σταματήσει τα καλλιστεία για τον ΠτΔ . Να επισπεύσει την ανανέωση της θητείας του ΠτΔ, και αμέσως μετά να προχωρήσει σε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για χάραξη εθνικής στρατηγικής. Να μη συνεχίσει να επιμένει σε πολιτικές που διχάζουν ο κ. Μητσοτάκης. Σκοπός όλων μας πρέπει να είναι να μη οδηγηθούμε και σε νέα κρίση, εθνική αυτή τη φορά". 

Πηγή: skai.gr