Σε συναγερμό η Φλόριντα για τον τυφώνα Idalia: Εκκενώνονται δεκάδες περιοχές, σε ετοιμότητα 14 εκατ. πολίτες

Η Idalia αναβαθμίστηκε από τροπική καταιγίδα σε τυφώνα - Σε ετοιμότητα οι Αρχές καθώς αναμένονται ισχυροί άνεμοι, ισχυρές βροχοπτώσεις και  δυνητικά θανατηφόρες καταιγίδες - Εκκενώσεις πολιτειών και στην Κούβα

Σε τυφώνα έχει εξελιχθεί η τροπική καταιγίδα Idalia η οποία κατευθύνεται προς τη Φλόριντα, με αξιωματούχους να προειδοποιούν τους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο. Ήδη 46 κομητείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε 21 έχει διαταχθεί η εκκένωσή τους. Παράλληλα, κλειστά θα είναι τα σχολεία και τα πανειστήμια σε τριάντα οκτώ σχολικές περιφέρειες.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως η Idalia θα εξελιχθεί σε ένα «εξαιρετικά επικίνδυνο μεγάλο τυφώνα», πριν χτυπήσει τη δυτική ακτή της πολιτείας αύριο, Τετάρτη.

Στις Αρχές έχει σημάνει από χθες συναγερμός καθώς αναμένονται ισχυροί άνεμοι, ισχυρές βροχοπτώσεις και  δυνητικά θανατηφόρες καταιγίδες.

Μεγάλο μέρος της Φλόριντα, συμπεριλαμβανομένης της πυκνοκατοικημένης περιοχής γύρω από την Τάμπα, αναμένεται να επηρεαστεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

«Μην εφησυχάζεστε. Μην χαλαρώνετε», είπε στους κατοίκους τη Δευτέρα ο δήμαρχος Dan Allers του Fort Myers Beach.

Η παράκτια πόλη, η οποία εξακολουθεί να ανακάμπτει από τον φονικό τυφώνα Ίαν που την «χτύπησε» το περασμένο έτος, είναι μία από τις πολλές περιοχές της νοτιοδυτικής Φλόριντα όπου οι κάτοικοι εξετάζουν εάν πρέπει να την εκκενώσουν.

τυφωνας

Περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε εγρήγορση για έντονα καιρικά φαινόμενα, λόγω της αβέβαιης πορείας της Idalia καθώς η ισχύς της αυξάνεται συνεχώς και κινείται προς τα βόρεια πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού.

Αυτή την ώρα ο τυφώνας βρίσκεται περίπου 85 μίλια βόρεια του δυτικού άκρου της Κούβας και περίπου 370 μίλια στα νότια-νοτιοδυτικά της Τάμπα. Ο τυφώνας Idalia έχει μέγιστους παρατεταμένους ρίπους ανέμων 75 μίλια την ώρα και κινείται προς τα βόρεια με ταχύτητα 14 μίλια την ώρα.

«Αυτός θα είναι ένας ισχυρός τυφώνας», δήλωσε ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντης σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. «Αυτό θα επηρεάσει οπωσδήποτε την πολιτεία της Φλόριντα με πολλούς, πολλούς τρόπους».

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε να κηρυχθεί η πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τον τυφώνα. Ενθάρρυνε τους κατοίκους της Φλόριντα σε χαμηλές παράκτιες περιοχές να αναζητήσουν υψηλότερα εδάφη.

Περισσότεροι από 5.500 Εθνοφρουροί έχουν κινητοποιηθεί με 2.400 οχήματα υψηλών υδάτων και άλλο εξοπλισμό διάσωσης, υπογράμμισε ο κυβερνήτης 

«Θα υπάρξει καταστροφή σπιτιών και κατασκευών», δήλωσε ο Ντέιβιντ ΝτεΚάρλο, διευθυντής της Διοίκησης Έκτακτης Ανάγκης της Κομητείας Ερνάντο. «Αυτό θα είναι [ένα] κύμα καταιγίδας που θα επηρεάσει τη ζωή μας» πρόσθεσε.

Οι κρατικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν επίσης τους κατοίκους ότι πολλοί στην περιιοχή θα μείνουν χωρίς ρεύμα.

Φλοριντα

Εκκενώσεις στην Κούβα

Στην Κούβα, χιλιάδες πολίτες εκκένωσαν πόλεις κατά μήκος της δυτικής ακτής του νησιού καθώς η Idalia παρέσυρε και έφερε έντονες βροχές και ανέμους χθες, Δευτέρα.

Οι κάτοικοι αμπάρωσαν τα σπίτια τους και έδεσαν καλά τις ψαρόβαρκές τους.

«Βρέχει ήδη δύο μέρες», είπε η 34χρονη Yadira Alvarez, στο Reuters τη Δευτέρα. Είπε ότι τα νερά από την καταιγίδα είχαν προκαλέσει ήδη πλημμύρες και έφταναν μέχρι το ύψος των γονάτων μέσα στο σπίτι της.

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στη συχνότητα των τροπικών καταιγίδων είναι ακόμη ασαφής, αλλά οι αυξημένες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας θερμαίνουν τον αέρα πάνω και καθιστούν διαθέσιμη περισσότερη ενέργεια για την πρόκληση τυφώνων. Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό να είναι πιο έντονες με πιο ακραίες βροχοπτώσεις.

Πηγή: skai.gr