«Στο πλευρό σας όσο χρειαστεί - Έκανε μεγάλο λάθος ο Πούτιν»: Μπάιντεν σε Ζελένσκι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην ολιγόωρη επίσκεψή του στο Κίεβο είχε στις... βαλίτσες του πακέτο στρατιωτικής στήριξης 500 εκατ. δολαρίων και νέες κυρώσεις κατά ελίτ και εταιρειών που προσπαθούν να ενισχύσουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας

Ήταν μια ιστορική επίσκεψη αυτή του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, λίγα 24ωρα πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Συζήτησαν για ακρετές ώρες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ανακοινώνει την πλήρη στήρηξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία καθώς και ένα νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης ύψους 500 εκατ. δολαρίων, το οποίο θα ανακοινωθεί αύριο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου αποτελεί «εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης για όλους τους Ουκρανούς».

«Νομίζω ότι είναι κρίσιμο να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, καμία απολύτως, για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία στον πόλεμο. Ο ουκρανικός λαός έχει ενισχυθεί με τρόπο που λίγοι άνθρωποι έχουν κάνει ποτέ στο παρελθόν» τόνισε ο Μπάιντεν αρχικά, ενώ σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ανέφερε:

«Καθώς ο κόσμος ετοιμάζεται για την επέτειο ενός έτους από τη βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκομαι σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και να επαναβεβαιώσω την ακλόνητη και αταλάντευτη δέσμευσή μας στη δημοκρατία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

1

Όταν ο Πούτιν εξαπέλυσε την εισβολή του πριν από σχεδόν ένα χρόνο, πίστευε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση διχασμένη. Πίστευε ότι θα μπορούσε να μας ξεπεράσει. Αλλά έκανε μεγάλο λάθος.

Σήμερα, στο Κίεβο, θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και την ομάδα του για μια εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία. Θα ανακοινώσω άλλη μια παράδοση κρίσιμου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών πυροβολικού, αντιαρματικών συστημάτων και ραντάρ εναέριας επιτήρησης, που θα βοηθήσουν στην προστασία του ουκρανικού λαού από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

2

 Και θα μοιραστώ ότι αργότερα αυτή την εβδομάδα, θα ανακοινώσουμε πρόσθετες κυρώσεις κατά ελίτ και εταιρειών που προσπαθούν να αποφύγουν ή να ενισχύσουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Τον τελευταίο χρόνο, οι ΗΠΑ δημιούργησαν έναν συνασπισμό εθνών από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της Ουκρανίας με πρωτοφανή στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη - και αυτή η υποστήριξη θα διαρκέσει».

Πηγή: skai.gr