Κλείσιμο

Μείωσε τη δημοσκοπική διαφορά από τους Εργατικούς ο Σούνακ με τη νέα κλιματική πολιτική

Το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του σερ Κιρ Στάρμερ παίρνει 44% στην πρόθεση ψήφου, χάνοντας τρεις ποσοστιαίες μονάδες

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Προβάδισμα 16 μονάδων διατηρούν οι Εργατικοί στη Βρετανία έναντι των κυβερνώντων Συντηρητικών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Deltapoll.

Η διαφορά αυτή, αν και μεγάλη, είναι παρόλα αυτά μειωμένη κατά οκτώ μονάδες σε σχέση με δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του σερ Κιρ Στάρμερ παίρνει 44% στην πρόθεση ψήφου, χάνοντας τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Οι Τόρις του Ρίσι Σούνακ ενισχύονται κατά πέντε μονάδες φτάνοντας στο 28%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα, αποτυπώνει δηλαδή τις απόψεις των πολιτών για τη νέα περιβαλλοντική πολιτική του κ. Σούνακ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός φαίνεται πως κερδίζει μερίδα των πολιτών που συμφωνούν με την απόφασή του να αναβάλει ή να ακυρώσει ορισμένα από τα μέτρα και τους στόχους στο δρόμο προς την επίτευξη μηδενικής εκπομπής ρύπων έως το 2050.

Παράλληλα, όπως επισήμαναν δημοσκόποι σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Τόνι Μπλερ, η αρκετά μεγάλη μείωση της ψαλίδας δείχνει για ακόμα μία φορά πως οι ψηφοφόροι δεν είναι απολύτως πεπεισμένοι για τις ηγετικές ικανότητες του Κιρ Στάρμερ.

Οι επόμενες εκλογές θα διαδεχθούν το αργότερο τον Ιανουάριο του 2025, αν και τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανοίξει μια συζήτηση μεταξύ πολιτικών αναλυτών για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την άνοιξη ή το φθινόπωρο του 2024.