Λιβύη: Οι καταστροφικές πλημμύρες έφεραν στο φως νέα ευρήματα στα ερείπια της αρχαίας Κυρήνης

Στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας ελληνικής πόλης αποκαλύφθηκε ένα μέχρι σήμερα άγνωστο ρωμαϊκό σύστημα αποχέτευσης 

Οι καταστροφικές πλημμύρες στη λιβυκή πόλη Ντέρνα που σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους προκάλεσαν ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας ελληνικής πόλης Κυρήνη. Ωστόσο, οι πλημμύρες αυτές έφεραν στο φως νέα αρχαιολογικά ευρήματα.

Στα ερείπια της Κυρήνης, που οι κάτοικοι αποκαλούν Σεχάτ και προσελκύουν ταξιδιώτες από τον 18ο αιώνα, αποκαλύφθηκε ένα μέχρι σήμερα άγνωστο ρωμαϊκό σύστημα αποχέτευσης

«Οι πλημμύρες έφεραν στο φως μια νέα τοποθεσία - ένα κανάλι νερού που πιστεύω ότι χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο. Είναι μια ιδιαίτερη ανακάλυψη για την πόλη», δήλωσε ο αξιωματούχος του τοπικού τμήματος αρχαιοτήτων, Αντέλ Μπούφζρα.

Η Κυρήνη ήταν ελληνική αποικία και από τις βασικές πόλεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου πριν γίνει σημαντικό κέντρο υπό τους Ρωμαίους μέχρι που ένας σεισμός κατέστρεψε την πόλη το έτος 365.

Η αρχαία ελληνική πόλη είναι από τα πέντε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO της Λιβύης, μαζί με τα εκτεταμένα ερείπια της ρωμαϊκής περιόδου στη Σαμπράθα και στη Λέπτις Μάγκνα.

Ο Λίβυης αξιωματούχος προειδοποιεί ότι - παρόλο που οι ζημιές μέχρι στιγμής είναι μικρές -  οι πλημμύρες μπορεί να επιδείνωσαν την καθίζηση του εδάφους που ενδέχεται αργότερα να γκρεμίσει ένα από τα μνημεία.

«Είμαι σχεδόν βέβαιος, και αναμένω, ότι ένα από αυτά τα αξιοθέατα θα μπορούσε να καταρρεύσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω της υπερβολικής ποσότητας υπόγειου νερού», τόνισε.

Φωτογραφίες της αρχαίας Κυρήνης από την UNESCO

Πηγή: skai.gr