Παγκόσμια έκκληση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας και του ΠΟΥ για βοήθεια στη Γάζα - Εικόνες σοκ στα νοσοκομεία

Ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα - Χιλιάδες ασθενείς και τραυματίες - ανάμεσά τους μωρά και μικρά παιδιά που χρειάζονται εντατική θεραπεία

Η Γάζα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή, ανέφερε σήμερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα  καλώντας όλες τις χώρες και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να βοηθήσουν για την άμεση είσοδο ιατρικής και επείγουσας βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

γαζα νοσοκομειο

Το ισραηλινό κράτος συνεχίζει να σφυροκοπά τον παλαιστινιακό θύλακα την έβδομη ημέρα του πολέμου κατά της Χαμάς, που ξεκίνησε ύστερα από πρωτοφανή επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης στο Ισραήλ, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους.

Από την αρχή του πολέμου, στη Γάζα, οι παλαιστινιακές αρχές έχουν καταγράψει πάνω από 1.500 νεκρούς. Την ίδια ώρα, πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον στρατό. 

νοσοκομειο γαζα

Διαβάστε ακόμα: Λυγίζει ο ανταποκριτής του BBC στο νοσοκομείο της Γάζας - Με δάκρυα στα μάτια αναγνωρίζει φίλους του - Βίντεο

Νωρίτερα, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε έκκληση για να ανοίξει άμεσα ανθρωπιστικός διάδρομος για τους χιλιάδες ασθενείς και τους τραυματίες της Γάζας - ανάμεσά τους μωρά και μικρά παιδιά - προειδοποιώντας για ανθρωπιστική καταστροφή. 

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι το σύστημα υγείας στη Γάζας είναι «στο σημείο κατάρρευσης» καθώς 6 από τα επτά μεγάλα νοσοκομεία της Γάζας υπολειτουργούν.

Υπάρχει επίσης έλλειψη στις τράπεζες αίματος στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη Γάζα οι ασθενείς

«Με τα συνεχιζόμενα (ισραηλινά) αεροπορικά πλήγματα, οι άμαχοι δεν έχουν πλέον ασφαλές μέρος να πάνε. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ενημέρωσε τον ΠΟΥ ότι είναι αδύνατον να μεταφερθούν οι ευπαθείς ασθενείς από τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα», δήλωσε ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου.

Οι ασθενείς αυτοί περιλαμβάνουν σοβαρά τραυματίες, καθώς επίσης ενήλικες, παιδιά και νεογέννητα που χρειάζονται εντατική θεραπεία.

γαζα νοσοκομειο

«Είναι σοβαρά ασθενείς, των οποίων τα τραύματα σημαίνουν ότι η μοναδική τους πιθανότητα για επιβίωση είναι να βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη», δήλωσε ο Γιασάρεβιτς. «Άρα η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων είναι καταδίκη σε θάνατο. Το να ζητά κανείς από υγειονομικούς να κάνουν κάτι τέτοιο είναι παραπάνω από βάναυσο» τόνισε. 

γαζα νοσοκομειο

Το Ισραήλ έδωσε εντολή να απομακρυνθούν «όλοι οι άμαχοι» από την πόλη της Γάζας μέσα σε 24 ώρες για «τη δική τους ασφάλεια και προστασία». Σήμερα όμως ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι η επιχείρηση της εκκένωσης θα χρειαστεί περισσότερο από ένα εικοσιτετράωρο

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «ο αντίκτυπος (μιας εκκένωσης) θα είναι καταστροφικός», κυρίως για τους τραυματίες που χρειάζονται να εγχειριστούν, τους ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας και τα νεογέννητα σε θερμοκοιτίδες.

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο ΠΟΥ είναι έτοιμος να αποστείλει ιατρικές προμήθειες «μόλις λάβουμε το πράσινο φως».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ