Al Jazeera: Προχωρημένες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων – CNN: Σημαντική πρόοδος, παραμένουν ζητήματα

Την απελευθέρωση 6.000 Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές θέτει ως όρο η Χαμάς προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι Ισραηλινοί όμηροι αναφέρει το Ιράν

Για προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ, με στόχο την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, κάνει λόγο το καταριανών συμφερόντων δίκτυο Al Jazeera. 

Για μεγάλη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις κάνει λόγο από πλευράς του το αμερικανικό δίκτυο CNN επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, διευκρινίζοντας πάντως ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα προς επίλυση. 

«Οι διαπραγματεύσεις πάνε πολύ καλά. Έχουμε μια σημαντική προόδο», σχολίασε διπλωματική πηγή στο CNN. «Υπάρχουν ακόμη ζητήματα, αλλά οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και παραμένουμε αισιόδοξοι».

Ερωτηθείς για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ τόνισε ότι «κάθε κανάλι είναι ένα πιθανό κανάλι».

«Το Κατάρ εξακολουθεί να εργάζεται για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων», είχε δηλώσει προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών, σεΐχης Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θανί.

Το Κατάρ διαθέτει μεγάλη επιρροή στη Χαμάς, καθώς θεωρείται ότι επιδοτεί την οργάνωση με 360 έως και 480 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Την απελευθέρωση 6.000 Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές θέτει ως όρο η Χαμάς προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι Ισραηλινοί όμηροι, ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

Μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν είπε ότι το Ιράν «είναι έτοιμο να παίξει τον ρόλο του σε αυτή την πολύ σημαντική ανθρωπιστική προσπάθεια, μαζί με το Κατάρ και την Τουρκία».

Κάλεσε τον κόσμο «να υποστηρίξει την απελευθέρωση» των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός αναθεώρησε προς τα πάνω τον αριθμό των ανθρώπων που πιστεύεται ότι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα σε 229. Μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί τέσσερις όμηροι.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ