Φινλανδός πρόεδρος: Μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε την Τουρκία… 

Σύμφωνα με τον Σάουλι Νιινίστο, στη Φινλανδία δεν υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα με την τρομοκρατία από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ - Στήριξη Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα.

Αιχμές κατά της αδιάλλακτης πολιτικής της Άγκυρας σε ό,τι αφορά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε την Κυριακή ο πρόεδρος της σκανδιναβικής χώρας Σάουλι Νιινίστο στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.  

Σύμφωνα με τον Νιινίστο, στη Φινλανδία δεν υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία συγκριτικά με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. «Γι' αυτό μερικές φορές είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τις απόψεις της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία ότι «φιλοξενούν τρομοκράτες».


Ο Φινλανδός πρόεδρος δήλωσε «έκπληκτος» από την αντίθεση της Τουρκίας στην αίτηση ένταξης, αλλά πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να ακούσουμε τις απόψεις της Άγκυρας». 

Επανέλαβε επίσης ότι η Φινλανδία έλαβε θετικά μηνύματα από την Τουρκία για πιθανή αίτηση ένταξη στο ΝΑΤΟ, μήνες πριν ληφθεί οριστική απόφαση για το θέμα. 

Υπάρχει πολλή συζήτηση σε εξέλιξη μεταξύ Τουρκίας και Φινλανδίας, είπε ο Νιινίστο, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στην Τουρκία όσο το δυνατόν περισσότερα σχετικά με τι έχει ήδη κάνει η Φινλανδία σε σχέση με τις ανησυχίες της. 

"Θεμιτές οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ"

Από πλευράς του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει την ασφάλεια τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της σκανδιναβικής χερσονήσου. Σημείωσε ότι η συμμαχία έχει αυξήσει την παρουσία της στις γειτονικές περιοχές της Φινλανδίας.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια που εγείρει η Τουρκία αντιτιθέμενη στις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι θεμιτές, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της στρατιωτικής συμμαχίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν είχε υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία και ως εκ τούτου οι ανησυχίες της πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη».

Πηγή: skai.gr