ΗΠΑ: Η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα φέρει σε δύσκολη στρατιωτική θέση τη Ρωσία

Η ένταξή τους θα σήμαινε ότι η ακτογραμμή της Βαλτικής Θάλασσας θα περικυκλωθεί από τα μέλη του ΝΑΤΟ, με μικρές λωρίδες γύρω από τις ρωσικές πόλεις Καλίνινγκραντ και Αγία Πετρούπολη

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα φέρει τη Ρωσία σε μια δύσκολη στρατιωτική θέση στη Βαλτική Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας στρατηγός Μαρκ Μάιλι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Στοκχόλμη ενόψει στρατιωτικών γυμνασίων.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες και οι δύο έχουν μακρά σύνορα στη Βαλτική Θάλασσα, υπέβαλαν αίτηση τον περασμένο μήνα για να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλειά τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και οι αιτήσεις τους αντιμετωπίζουν αντιρρήσεις από την Τουρκία.

Η ένταξή τους θα σήμαινε ότι η ακτογραμμή της Βαλτικής Θάλασσας θα περικυκλωθεί από τα μέλη του ΝΑΤΟ, με μικρές λωρίδες γύρω από τις ρωσικές πόλεις Καλίνινγκραντ και Αγία Πετρούπολη.

«Έτσι, από τη ρωσική προοπτική, αυτό θα είναι πολύ προβληματικό για αυτούς, στρατιωτικά, και θα ήταν πολύ επωφελές για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μάιλι.

«Η Βαλτική (Θάλασσα) μεγάλης στρατηγικής σημασίας, είναι μια από τις μεγάλες θαλάσσιες οδούς του κόσμου», πρόσθεσε ο Αμερικανός στρατηγός σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό ομόλογό του, την Σουηδή πρωθυπουργό και τον Σουηδό υπουργό Άμυνας ενόψει των ετήσιων γυμνασίων του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα στην οποία συμμετέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία.

Με τις ελπίδες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε την ίδια τη διεύρυνση της Συμμαχίας στα σύνορα της Ρωσίας που η εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε να αποτρέψει.

Ο Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν υπάρχει απειλή για τη Ρωσία εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αν και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απανατήσει αν η Συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ενισχύσει τη στρατιωτική υποδομή στα νέα σκανδιναβικά μέλη της.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον περιέγραψε τη στρατιωτική επίσκεψη των ΗΠΑ ως μια απτή απόδειξη των διαβεβαιώσεων που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην ίδια και τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο όταν επισκέφτηκαν την Ουάσινγκτον τον Μάιο.

Πηγή: skai.gr