Στηρίζει Άγκυρα ο Στόλτενμπεργκ: Θεμιτές οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν είχε υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία και ότι ως εκ τούτου οι ανησυχίες της Τουρκίας πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Σε νέες δηλώσεις στήριξης των τουρκικών «αντιρρήσεων» στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προέβη την Κυριακή ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ασκώντας πιέσεις για παραχωρήσεις σε Ελσίνκι και Στοκχόλμη.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια που εγείρει η Τουρκία αντιτιθέμενη στις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι θεμιτές, δήλωσε την Κυριακή από τη Φινλανδία ο Γενικός Γραμματέας της στρατιωτικής συμμαχίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν είχε υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία και ως εκ τούτου οι ανησυχίες της πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη».


Η Σουηδία επιδιώκει να σημειώσει εποικοδομητική πρόοδο στις συνομιλίες με την Τουρκία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Εξωτερικών της σκανδιναβικής χώρας Αν Λίντε.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αντιμετωπίζουν το «μπλόκο» της Τουρκίας, η οποία τις κατηγορεί ότι «υποστηρίζουν και φιλοξενούν Κούρδους μαχητές» και άλλες ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες.

Οι αντιρρήσεις της Άγκυρας εξέπληξαν Φινλανδούς, Σουηδούς και πολλούς αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, και έχουν αμβλύνει τις προοπτικές για ταχεία πρόοδο ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αργότερα αυτόν τον μήνα. 

Πηγή: skai.gr