Κλείσιμο

«Δεν υπάρχει λόγος να δοθεί χάρη στους Βρετανούς που καταδικάστηκαν σε θάνατο» δηλώνει ο ηγέτης του Ντονέτσκ 

Ένα δικαστήριο στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ έκρινε ένοχους τον Έϊντεν Άσλιν και τον Σον Πίνερ, αλλά και τον Μαροκινό Μπραχίμ Σααντούν για “μισθοφορικές δραστηριότητες”

Αψηφούν τις διεθνείς αντιδράσεις, και ιδιαίτερα τις αντιδράσεις του Λονδίνου, οι Φιλορώσοι αποσχιστές για τη θανατική καταδίκη που επέβαλαν σε δύο Βρετανούς, αλλά και έναν Μαροκινό. 

Ο ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι «δεν υπάρχει κάποιος λόγος» για την απονομή χάριτος στους δύο Βρετανούς που καταδικάστηκαν σε θάνατο την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την αιχμαλωσία τους, ενώ πολεμούσαν για την Ουκρανία.

Ένα δικαστήριο στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ έκρινε ένοχους την Πέμπτη τον Έϊντεν Άσλιν και τον Σον Πίνερ, αλλά και τον Μαροκινό Μπραχίμ Σααντούν για «μισθοφορικές δραστηριότητες», με επιδίωξη «την ανατροπή της δημοκρατίας».

Η Βρετανία δηλώνει ότι ο Άσλιν και ο Πίνερ ήταν κανονικοί στρατιώτες και πρέπει να εξαιρεθούν επί τη βάσει της εφαρμογής των Συμβάσεων της Γενεύης από την άσκηση ποινικής δίωξης, για τη συμμετοχή τους σε εχθροπραξίες.

Από την πλευρά τους, οι αποσχιστές που ελέγχουν το Ντονέτσκ δηλώνουν ότι οι καταδικασθέντες έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα και έχουν ένα μήνα για να προσβάλουν νομικά την απόφαση.

«Δεν βλέπω κάποια νομική βάση ή κάποια προαπαιτούμενα, για μένα, ώστε να λάβω μία απόφαση απόδοσης χάριτος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντενίς Πουσίλιν, ηγέτης της αναφερόμενης αποσχισθείσας δημοκρατίας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας καταδίκασε την Πέμπτη τις θανατικές ποινές χαρακτηρίζοντάς την «απόφαση-παρωδία».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως το Λονδίνο ανησυχεί βαθιά για τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν στους δύο Βρετανούς, σημειώνοντας ότι θα εργαστεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ