Κλείσιμο

Στο κενό οι νέες κατηγορίες Ερντογάν στην Πράγα μετά την αυστηρή απάντηση Μητσοτάκη - Σήμερα ενημερώνονται οι «27»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να αιφνιδίασε τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει συνηθίσει τους μονολόγους και δεν περίμενε τον αντίλογο

της Πηνελόπης Γκάλιου

Την ετοιμότητα της Ελλάδας και την στρατηγικής της να μην αφήνει καμία τουρκική πρόκληση αναπάντητη επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο στην Πράγα, ενώπιον περισσότερων από 40 ηγετών της Ευρώπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η νέα απέλπιδα προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο των ηγετών στη Σύνοδο της Πράγας να επιτεθεί αναίτια και απρόκλητα σε μέλος της ΕΕ, εκτοξεύοντας καταφανή ψεύδη και συκοφαντίες εναντίον της Ελλάδας, έπεσε στο κενό, απομακρύνοντάς τον ακόμη περισσότερο από την ευρωπαϊκή του πορεία και τη δύση.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα ο Τούρκος πρόεδρος πήρε τον λόγο και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και προκαλεί.

Επίθεση που ώθησε αμέσως τον Έλληνα πρωθυπουργό να λάβει το λόγο και να απαντήσει ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο, χωρίς ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, άλλωστε, η ελληνική πλευρά προσήλθε αποφασισμένη στην Πράγα να συνεχίσει την τακτική, η οποία αγνοεί τον κατήφορο της Τουρκίας χωρίς να την ακολουθεί στις παραληρηματικές της εξάρσεις, αλλά ταυτόχρονα να απαντά στις προκλήσεις με ψυχραιμία και αποφασιστικά, με στοιχεία και επιχειρήματα που βασίζονται πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Είμαστε πάντα σε εγρήγορση και έτοιμοι να ανταποκριθούμε απέναντι σε κάθε πρόκληση, σχολίαζε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάντως, το νέο αναίτιο και απρόκλητο ξέσπασμα Ερντογάν στην τσέχικη πρωτεύουσα αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν βρήκε ευήκοα ώτα, ούτε στο πάνελ που συμμετείχε, ούτε στις διμερείς επαφές του, αλλά αντιθέτως το κλίμα που εισέπραξε ήταν αμφισβήτησης και προτροπής όλων να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να επανέλθει στο δρόμο του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου.

Η ανθελληνική παραζάλη του Ταγίπ Ερντογαν τον παρέσυρε σε τέτοιο σημείο που αγνόησε τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που τηρούνται συνήθως σε τέτοιες διοργανώσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκρατήσει το θυμό του και τις απειλές του ούτε για την Ελλάδα, ούτε όμως και για την ΕΕ, η οποία επίσης μπήκε στο στόχαστρο της κριτικής του.

Κατόπιν αυτών, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, δεν υπήρχε περίπτωση ο Έλληνας πρωθυπουργός να αφήσει αναπάντητες τις βολές Ερντογάν, διαχωρίζοντας όμως σαφώς τη θέση του από τον ξεπεσμό των κραυγών και των fake news και απαντώντας στο πλαίσιο του κύρους που διέπει το λόγο του.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να αιφνιδίασε τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει συνηθίσει τους μονολόγους και δεν περίμενε τον αντίλογο.

Ο αιφνιδιασμός άλλωστε αποτυπώθηκε και κατά τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, με τον Τούρκο πρόεδρο να φάσκει και να αντιφάσκει, επιμένοντας από τη μια στις απειλές για εισβολή στην Ελλάδα και στο «θα έρθουμε νύχτα» και από την άλλη να ισχυρίζεται ότι δεν αμφισβητεί τα ελληνικά νησιά, όπως και ότι ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν προσέρχεται σε διάλογο την ίδια ώρα δήλωνε ότι η Τουρκία δεν έχει να συζητήσει κάτι με την Ελλάδα.

Υπό τις νέες εξελίξεις και έχοντας βιώσει οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες ένα απτό δείγμα της τουρκικής προκλητικότητας μετά το σκηνικό του Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο της Πράγας, σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει απαντήσεις και στη δήλωσή του κατά την έλευση στην Σύνοδο Κορυφής αλλά και κατά τη συνέτευξη τύπου που θα ακολουθήσει.

Όπως ήδη έχει προαναγγελθεί επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει εκ νέου τους ομολόγους του για το σύνολο της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας καθώς και για όλες τις ενέργειες με τις οποίες έχει δυναμιτίσει το κλίμα η Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για όλη τη βεντάλια των προκλήσεων, από την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, μέχρι την αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, αλλά και τις εξελίξεις σε σχέση με το τουρκολυβικό μνημόνιο και την απόπειρα συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη για υδρογονάνθρακες, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που απορρέουν από αυτές τις συμπεριφορές και το πόσο η Άγκυρα δυναμιτίζει το κλίμα της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία .​

Πηγή: skai.gr