Όλο το παρασκήνιο του εκρηκτικού δείπνου στην Πράγα: Ο εκνευρισμός του Ερντογάν και η ξεκάθαρη απάντηση Μητσοτάκη

Εκνευρισμός στην Άγκυρα από την απάντηση Μητσοτάκη στην απρόκλητη επίθεση Ερντογάν - Οι πιέσεις των Ευρωπαίων άλλαξαν την στάση του Τούρκου προέδρου - Από το «Μητσοτάκης γιοκ» στο «ελπίζουμε στο μέλλον να βρούμε ευκαιρία να συνομιλήσουμε»

Έντονος είναι ο εκνευρισμός στην τουρκική πλευρά μετά την ένταση που προκλήθηκε στη διάρκεια του δείπνου των ηγετών στην Πράγα.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν έδειξε εκνευρισμένος από την ξεκάθαρη απάντηση που έλαβε από τον Έλληνα πρωθυπουργό στην απρόκλητη επίθεση εναντίον της Ελλάδας που εξαπέλυσε στη διάρκεια του δείπνου, καθώς η τουρκική πλευρά δεν περίμενε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Μανώλης Κωστίδης, μετά τις αιτιάσεις Ερντογάν ότι η Ελλάδα είναι αυτή που απειλεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του απάντησε πως «δεν μπορεί πρωί, μεσημέρι και βράδυ να απειλείς την κυριαρχία της χώρας μου και να έρχεσαι εδώ και να κατηγορείς την Ελλάδα. Αν θες να μιλάμε ως σοβαροί άνθρωποι, να κάτσουμε να συζητήσουμε».

Λίγα λεπτά μετά την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Ερντογάν έφυγε από το δείπνο, κίνηση που δεν εκτιμήθηκε θετικά από τους υπόλοιπους ηγέτες, οι οποίοι ήταν παρόντες και αυτόπτες μάρτυρες της στάσης του Τούρκου προέδρου.

Μηνύμα από Μακρόν

Το κλίμα για τον Ερντογάν ήταν βαρύ από νωρίς. Πριν από το δείπνο είχε διμερή συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου της Πράγας.

Εκεί, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την «ανησυχία» του για την κατάσταση στο Αιγαίο και «κάλεσε για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πλευρών ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν επέμεινε επίσης ότι είναι αναγκαίο να αγωνιστούν οι χώρες ώστε να μην παρακάμπτονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Υπογράμμισε τη σημασία του καθεστώτος των ευρωπαϊκών κυρώσεων ώστε να μπει τέλος στην κλιμάκωση (εκ μέρους της Ρωσίας) και ζήτησε να αγωνιστούν εναντίον κάθε στρατηγικής παράκαμψης τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μετατόπιση, αλλά και απειλές στην συνέντευξη Τύπου

Κατόπιν αυτών, μετά τις πιέσεις των Ευρωπαίων και την απάντηση Μητσοτάκη, έγινε εμφανής μια αλλαγή στάσης στην πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο δεν έλειψαν και οι απειλές από την τοποθέτησή του κατά την συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην συνέχεια.

Από το «Μητσοτάκης γιοκ» φτάσαμε στο «ελπίζουμε στο μέλλον να βρούμε ευκαιρία να συνομιλήσουμε» και στο «δεν απειλούμε καμία χώρα», όπως σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης. 

Συγκεκριμένα, στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το επεισοδιακό δείπνο των ηγετών στην Πράγα, ο Ερντογάν δήλωσε: «Εμείς προς το παρόν δεν έχουμε κάτι να πούμε με την Ελλάδα. Το αφήνουμε στο χρόνο και μέσα στο χρόνο ελπίζουμε να βρούμε κάποια ευκαιρία να συνομιλήσουμε».

Επίσης, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στην κυριαρχία, στα εδάφη, στα δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας». 

Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά με την γνωστή πλέον απειλή «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε πως δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλους όσους μας απειλούν».

«Το θέμα  το κατάλαβες καλά. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα. Όποια χώρα μας ενοχλεί και μας επιτίθεται, η απάντηση μας είναι 'μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ'. Αυτό έτσι πρέπει να το ξέρουν, να το καταλάβουν. Αφού εσείς έτσι το καταλάβατε, άρα κι εκείνοι το κατάλαβαν».

Πηγή: skai.gr