Κλείσιμο

Κραυγές συκοφαντίας από τον Ερντογάν στην Πράγα - Η αυστηρή απάντηση Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει απαντήσεις και στη δήλωσή του κατά την έλευση στην Σύνοδο Κορυφής, αλλά και κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Η «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών στην Πράγα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν να έχουν λάβει εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις μπροστά στο φωτογραφικό φακό, μπορεί να αποτύπωσε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις περισσότερες από «χίλιες λέξεις» -όπως λέει και η γνωστή ρήση- ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν επεφύλαττε ακόμη περισσότερες, στο δείπνο των ηγετών, για να επιβεβαιώσει σε όλους το θράσος και το μένος του κατά της Ελλάδας, επιμένοντας να εκτοξεύει ωμά ψεύδη, για να λάβει την αυστηρή απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Όλα ξεκίνησαν όταν κατά το δείπνο των ηγετών της Πράγας ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε το λόγο και στο τέλος της παρέμβασής του απρόκλητα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.

Κατηγορία που έσπευσε αμέσως να καταρρίψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ψυχραιμία και αποφασιστικό λόγο. Κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν χωρίς περιστροφές να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών μας, τονίζοντας ότι αυτή η επιμονή είναι αδιέξοδη και τον κάλεσε να συζητήσουν σαν σοβαροί και υπεύθυνοι ηγέτες χωρίς απειλές και ύβρεις.

Ο πρωθυπουργός απάντησε με τη στόφα, το ύφος και την αμεσότητα ενός Ευρωπαίου ηγέτη που γνωρίζει καλά την νοοτροπία των ομολόγων του και την ατμόσφαιρα τέτοιων φόρουμ, ενώ το πνεύμα της απάντησής του ήταν στη λογική της παρέμβασης που είχε κάνει και στη Νέα Υόρκη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εκπέμποντας με σαφήνεια το μήνυμα μηδενικής ανοχής σε απειλές αλλά και ταυτόχρονη διάθεση για διάλογο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, άλλωστε η ελληνική πλευρά προσήλθε αποφασισμένη στην Πράγα να συνεχίσει την τακτική, η οποία αγνοεί τον κατήφορο της Τουρκίας χωρίς να την ακολουθεί στις παραληρηματικές της εξάρσεις, αλλά ταυτόχρονα να απαντά στις προκλήσεις με ψυχραιμία και αποφασιστικά, με στοιχεία και επιχειρήματα που βασίζονται πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Είμαστε πάντα σε εγρήγορση και έτοιμοι να ανταποκριθούμε απέναντι σε κάθε πρόκληση σχολίαζε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πάντως, το νέο αναίτιο και απρόκλητο ξέσπασμα Ερντογάν στην τσέχικη πρωτεύουσα, αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν βρήκε ευήκοα ώτα ούτε στο πάνελ που συμμετείχε, ούτε στις διμερείς επαφές του, αλλά αντιθέτως το κλίμα που εισέπραξε ήταν αμφισβήτησης και προτροπής όλων να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να επανέλθει στο δρόμο του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου.

Η ανθελληνική παραζάλη του Ταγίπ Ερντογαν τον παρέσυρε σε τέτοιο σημείο που αγνόησε τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που τηρούνται συνήθως σε τέτοιες διοργανώσεις με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκρατήσει το θυμό του και τις απειλές του ούτε για την Ελλάδα , ούτε όμως και για την ΕΕ, η οποία επίσης μπήκε στο στόχαστρο της κριτικής του.

Κατόπιν αυτών, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, δεν υπήρχε περίπτωση ο Έλληνας πρωθυπουργός να αφήσει αναπάντητες τις βολές Ερντογάν, διαχωρίζοντας όμως σαφώς τη θέση του από τον ξεπεσμό των κραυγών και των fake news και απαντώντας στο πλαίσιο του κύρους που διέπει το λόγο του.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να αιφνιδίασε τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει συνηθίσει τους μονολόγους και δεν περίμενε τον αντίλογο.

Ο αιφνιδιασμός άλλωστε αποτυπώθηκε και κατά τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, με τον Τούρκο πρόεδρο να φάσκει και να αντιφάσκει, επιμένοντας από τη μια στις απειλές για εισβολή στην Ελλάδα και στο «θα έρθουμε νύχτα» και από την άλλη να ισχυρίζεται ότι δεν αμφισβητεί τα ελληνικά νησιά, όπως και ότι ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν προσέρχεται σε διάλογο την ίδια ώρα δήλωνε ότι η Τουρκία δεν έχει να συζητήσει κάτι με την Ελλάδα.

Υπό τις νέες εξελίξεις και έχοντας βιώσει οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες ένα απτό δείγμα της τουρκικής προκλητικότητας μετά το σκηνικό του Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο της Πράγας, σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει απαντήσεις και στη δήλωσή του κατά την έλευση στην Σύνοδο Κορυφής αλλά και κατά τη συνέτευξη Τύπου που θα ακολουθήσει.

Όπως ήδη έχει προαναγγελθεί επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημέρώσει εκ νέου τους ομολόγους του για το σύνολο της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας καθώς και για όλες τις ενέργειες με τις οποίες έχει δυναμιτίσει το κλίμα η Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για όλη τη βεντάλια των προκλήσεων, από την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, μέχρι την αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, αλλά και τις εξελίξεις σε σχέση με το τουρκολυβικό μνημόνιο και την απόπειρα συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη για υδρογονάνθρακες, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που απορρέουν από αυτές τις συμπεριφορές και το πόσο η Άγκυρα δυναμιτίζει το κλίμα της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία .

Πηγή: skai.gr