Το παρασκήνιο της παραίτησης του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ

Τι έγραφε στην επιστολή του ο Ανδρέας Λοβέρδος - Η ένταση με τον Νίκο Ανδρουλάκη, η διαφωνία και το εκλογικό αποτέλεσμα

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η παραίτηση του Ανδρέα Λοβέρδου δεν έσκασε σαν βόμβα στη Χαριλάου Τρικούπη. Οι ανακατατάξεις στο μεσαίο χώρο είναι πολλές το τελευταίο διάστημα και κάθε κίνηση αξιολογείται διπλά και τριπλά. Ο πρώην υπουργός είχε πάρει αποστάσεις από το κόμμα όλο το τελευταίο διάστημα και το διαζύγιο για πολλούς ήταν προδιαγεγραμμένο. «Ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές του», σχολίαζαν ψυχρά από το ΠΑΣΟΚ δείχνοντας αποφασισμένοι η προσοχή του κόμματος να είναι αποκλειστικά στραμμένη στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή που ξεκινούν σήμερα. 

Η επιστολή του Ανδρέα Λοβέρδου έφτασε στα γραφεία του κόμματος αιφνιδιαστικά σχεδόν την ώρα που γινόταν και η δημοσιοποίησή της στα social media. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσα με μία άκρως εμπιστευτική επιστολή σήμερα προς τον πρόεδρο του Κινήματος».

Τι περιελάμβανε αυτή επιστολή;

Σύμφωνα με πληροφορίες κατέγραφε το έλλειμμα του ΠΑΣΟΚ να προσεγγίσει το κέντρο. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επεσήμαναν πως το επιχείρημα είναι ανεδαφικό, καθώς στις πρόσφατες κάλπες υπήρξε αύξηση των ποσοστών στους ψηφοφόρους του κέντρου με τη ΝΔ να καταλαμβάνει το 38% και το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί με 32%. 

Αυτό που θεωρούν οξύμωρο στο ΠΑΣΟΚ είναι πως από τη μια πριν από δέκα ημέρες ο υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος έδινε τη μάχη του σταυρού στον βόρεια τομέα της Αθήνας και μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κάνει λόγο για πολιτικές διαφωνίες. Φταίει η μη εκλογή του στο κοινοβούλιο; Το σίγουρο είναι πως υπήρχε μια δυσκολία στην επικοινωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη μετά την εσωκομματική μάχη του ΠΑΣΟΚ.

Το «θερμόμετρο» ανέβηκε όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε διαφωνήσει με την απόρριψη προεκλογικά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα από τον πρωθυπουργικό θώκο, χωρίς κάποια συγκεκριμένη αντιπρόταση. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είχε πει: «όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα πρέπει να προτείνουμε και πρόσωπο».

Είχε ακολουθήσει το άδειασμα από την Χαρίλαου Τρικούπη με 18 λέξεις: «είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρεας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο». Κατά πολλούς η επίσκεψη του και η φωτογράφιση στο γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Εργασίας ήταν το «καμπανάκι» για το διαζύγιο των δυο πλευρών. Δεν σπεύδουν, πάντως να προκαταλάβουν την ένταξη του στις τάξεις της πλειοψηφίας. Το ζητούμενο τώρα είναι αν υπάρχουν στελέχη που θα τον ακολουθήσουν. Κάποιοι εκτιμούν πως ο πρώην υπουργός «μηδενίζει το κοντέρ» ζυγίζοντας το επόμενο βήμα του. 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε συγκροτήσει το 2012 τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙΚΣΣΥ), εξαιτίας της οποίας είχε διαγραφεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο που ήταν τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Αργότερα μετεξελίχθηκε σε «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» που στις ευρωεκλογές του 2014 συμμετείχε στην «Ελιά».

Πηγή: skai.gr