Προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη: Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής, οι εκπλήξεις και τα πρώτα νομοσχέδια

Αύριο στις 17:00 οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού - Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση - Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας

Πυρετός προετοιμασίας ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αύριο στις 17:00, στη Βουλή, επικρατεί στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει μέτρα άμεσης εφαρμογής, τα οποία θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην πίεση που δέχονται οι πολίτες από την ακρίβεια, αλλά και μέτρα έκπληξη, τα οποία δεν έχουν «διαρρεύσει» έως τώρα.

Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει στο πρακτορείο Bloomberg ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του πρώτου μνημονίου, με προφανή στόχο την ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας, η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει βελτίωση σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προβεί αύριο στις 17:00 στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την επόμενη 4ετία, αναλύοντας το όραμά του και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

Ένας άξονας των ποργραμματικών δηλώσεων θα αφορά μέτρα άμεσης εφαρμογής, προκειμένου να βελτιωθεί η ψυχολογία των πολιτών και να αποσυμπιστεί ένα μέρος της πίεσης που προκαλεί η ακρίβεια. 

Τι θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τα συγκεκριμένα μέτρα: 

- επέκταση του market pass έως το τέλος του έτους
- έκτακτη οικονονική ενίσχηση για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά
- κατάργηση του πέναλτι του 30% για εργαζόμενους συνταξιούχους

Τα τρία παραπάνω μέτρα θεωρείται δεδομένο ότι θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, αφήνουν να εννοηθεί ότι αύριο, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζονται «έκπληξη».

Η διαδικασία στη Βουλή θα ξεκινήσει αύριο στις 17:00 με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και θα ολοκληρωθεί με την ψήφο εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης, το Σάββατο το βράδυ.

Το χρονοδιάγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή

Πέμπτη 6 Ιουλίου

-Στις 17:00 ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη
-Κύκλος 8 ομιλητών από όλα τα κόμματα
-Τοποθετήσεις των υπολοίπων 7 πολιτικών αρχηγών

Παρασκευή 7 Ιουλίου

-Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί.
-Στο βήμα θα ανέβουν οι υπουργοί της κυβέρνησης και βουλευτές όλων των κομμάτων.
-Η διαδικασία θα διαρκέσει έως αργά το βράδυ.

Σάββατο 8 Ιουλίου

-Η διαδικασία θα ξεκινήσει το πρωί με ομιλητές υπουργούς και βουλευτές
-Γύρω στις 4 θα ξεκινούν οι δευτερολογίες των αρχηγών με αντίστροφη σειρά από αυτή που έχουν εκλεγεί τα κόμματά τους
-Τελευταίος θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
-Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 11 το βράδυ με την ψηφοφορία για να λάβει η κυβέρνηση ψήφος εμπιστοσύνης.


 

Πηγή: skai.gr