Χάρτης βρετανικού υπουργείου Άμυνας: Αυτές είναι οι τοποθεσίες ρωσικής επίθεσης και στρατευμάτων στην Ουκρανία

Τις τοποθεσίες ρωσικής επίθεσης και στρατευμάτων στην Ουκρανία παρουσιάζει με χάρτη το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση για την κατάσταση επί του εδάφους στον πόλεμο της Ουκρανίας, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν τον έλεγχο των πόλεων Χάρκοβο, Χερσώνα και Μαριούπολη, ωστόσο και οι τρεις πλέον είναι πιθανότατα περικυκλωμένες από ρωσικές δυνάμεις.

Αναφορικά με το κονβόι των ρωσικών οχημάτων που κατευθύνεται προς το Κίεβο, οι Βρετανοί αναφέρουν πως η συγκεκριμένη φάλαγγα συνεχίζει να κάνει «αργή πρόοδο» προς την ουκρανική πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι η φάλαγγα απαρτίζεται από μία μίξη οχημάτων μάχης και υλικοτεχνικής υποστήριξης, με τον κύριο όγκο των δυνάμεων πάντως να παραμένει περίπου στα 30 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου.

Επισημαίνεται παράλληλα ότι τις τελευταίες 48 ώρες έχει πραγματοποιηθεί αυξημένος αριθμός αεροπορικών χτυπημάτων και επιθέσεων πυροβολικού από τους Ρώσους σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές σε διάφορα σημεία της ουκρανικής επικράτειας.

«Η παράνομη και απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται. Ο παρακάτω χάρτης είναι η πιο πρόσφατη ενημέρωση της Defense Intelligence για την κατάσταση στην Ουκρανία 1η Μαρτίου 2022» αναφέρει χαρακτηριστικά με ανάρτησή του στο Twitter, το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Η Λευκορωσία αναπτύσσει περισσότερες δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία - Ζήτησε από τη Ρωσία μια συστοιχία S-400

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέφερε σήμερα ότι ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτύξει άλλη μια αντιαεροπορική συστοιχία S-400 στα δυτικά του Μινσκ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται ένα άλλο πρακτορείο, το λευκορωσικό Belta.

Η συστοιχία αυτή χρειάζεται για την άμυνα του εδάφους της Λευκορωσίας, φέρεται να είπε ο Λουκασένκο.

Νωρίτερα, πάντα σύμφωνα με το Belta, ο Λουκασένκο είπε ότι η Λευκορωσία αναπτύσσει περισσότερες δυνάμεις στα σύνορά της με την Ουκρανία. "Είναι καλά εκπαιδευμένες ομάδες ταχείας ανάπτυξης που είναι έτοιμες να σταματήσουν οποιαδήποτε πρόκληση και οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον της Λευκορωσίας", είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, o Λουκασένκο είπε πως η έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία δημιουργεί ελπίδες ότι οι εχθροπραξίες μπορεί να σταματήσουν.

Ο πρώτος γύρος συνομιλιών που διεξήχθη χθες, Δευτέρα, στη Λευκορωσία δεν παρήγαγε χειροπιαστά αποτελέσματα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Βομβαρδισμοί στο Κίεβο: Χτυπήθηκε ο πύργος τηλεπικοινωνιών-τηλεόρασης

Την ίδια ώρα, βομβαρδισμοί καταγράφηκαν πριν λίγο στο Κίεβο. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο το τηλεοπτικό δίκτυο Nexta ρωσικό πλήγμα χτύπησε πύργο επικοινωνιών-τηλεόρασης.

Μάλιστα υπάρχουν αναφορές πως «σίγησαν» τα ουκρανικά τηλεοπτικά κανάλια και πως διακόπηκαν ορισμένες τηλεπικοινωνίες.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε προειδοποίηση στους πολίτες του Κιέβου, με την οποία γνωστοιποιούσε πως πρόκειται να χτυπήσει στόχους στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Όπως μετέδωσε το BBC, σε δήλωση που εξέδωσαν το απόγευμα της Τρίτης, Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι δυνάμεις τους ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν «πλήγματα υψηλής ακρίβειας» εναντίον «τεχνολογικών κέντρων της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και του 72ου κύριου κέντρου PsyOps στο Κίεβο».

«Προτρέπουμε τους Ουκρανούς πολίτες που χρησιμοποιούνται από εθνικιστές για να προβούν σε προκλήσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και τους κατοίκους του Κιέβου που διαμένουν κοντά σε σταθμούς αναμετάδοσης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι τα χτυπήματα πραγματοποιούνται για να «αποτρέψουν επιθέσεις πληροφοριών εναντίον της Ρωσίας».

Οι κάτοικοι του Κιέβου έτρεχαν πανικόβλητοι στις αποβάθρες του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης, προκειμένου να εγκαταλείψουν άμεσα την πόλη.

Πηγή: skai.gr