Να αποβληθεί η Ρωσία από τo Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών προτείνει ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε σήμερα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι τα «εγκλήματα» της Ρωσίας στην Ουκρανία «αυξάνονται κάθε ώρα», με πλήγματα εναντίον νοσοκομείων, σχολείων και κατοικιών.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο στη Γενεύη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι το όργανο αυτό θα πρέπει να στείλει «ένα αποφασιστικό και ενιαίο μήνυμα ότι ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν πρέπει να σταματήσει, άνευ όρων» τον πόλεμο. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα πρέπει να αποβληθεί από το Συμβούλιο. «Μπορούμε δικαίως να αναρωτηθούμε αν σε μια χώρα μέλος του ΟΗΕ που επιχειρεί να καταλάβει μια άλλη χώρα μέλος του ΟΗΕ, διαπράττοντας φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προκαλώντας τεράστια ανθρωπιστική οδύνη θα πρέπει να της επιτραπεί να παραμείνει στους κόλπους του Συμβουλίου», είπε.

Αν ο Πούτιν καταφέρει τον στόχο του και ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας η ανθρωπιστική κρίση και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ενταθούν, προειδοποίησε εξάλλου ο Μπλίνκεν.

Αναφερόμενος στην Κίνα, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι «συνεχίζει να διαπράττει γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» σε βάρος των μουσουλμάνων Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ.

Τουλάχιστον 136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, και 400 τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα υπηρεσία του ΟΗΕ.

"Ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος", σημείωσε η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι 253 από τις απώλειες μεταξύ αμάχων καταγράφηκαν στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) των Ηνωμένων Εθνών ενισχύει τις δραστηριότητες στην Ουκρανία ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει έως και 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπoς του WFP Τόμσον Φίρι, προσθέτοντας: "Τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται".

Πρόσφατες επίθεσεις με ρουκέτες στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων με ρουκέτες εναντίον του κέντρου της Χαρκίβ, δήλωσε ο Αντόν Χεραστσένκο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

"Τα ερείπια καθαρίζονται και θα υπάρξουν και άλλα θύματα και τραυματίες", πρόσθεσε.

Πρόσφυγες και εκτοπισμένοι

Τουλάχιστον 660.000 άνθρωποι που έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν συρρεύσει σε γειτονικές χώρας και οι αριθμοί αυξάνονται με "εκθετικό" ρυθμό, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

"Έχουμε τώρα περισσότερους από 660.000 πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία προς γειτονικές χώρες στη διάρκεια μόνο των έξι τελευταίων ημερών", δήλωσε εκπρόσωπος της HCR η Σαμπία Μαντού, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Ο ΟΗΕ εκτιμά πως ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, επιπλέον των εκατοντάδων χιλιάδων που έχουν φύγει από τη χώρα, δήλωσε εξάλλου αξιωματούχος της HCR στη Στοκχόλμη.

"Υπήρξε πολλή προσοχή σε όσους καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες, όμως είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η πλειονότητα των ανθρώπων που επηρεάζονται βρίσκονται στην Ουκρανία. Δεν έχουμε ακόμη ασφαλή αριθμό των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της Ουκρανίας, αλλά εκτιμούμε πως περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στο εσωτερικό της χώρας", δήλωσε η Καρολίνα Λίντχολμ Μπίλινγκ, αξιωματούχος της HCR σε συνέντευξη Τύπου της σουηδικής κυβέρνησης.

Πηγή: Skai.gr, BBC, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters