Χάος με τις βίζες σε Ουκρανούς πρόσφυγες στη Βρετανία - «Πυρά» και από τους Τόρις

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Υπό έντονη πίεση ακόμα και από βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος βρίσκεται το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να επιταχύνει και να απλοποιήσει τη διαδικασία χορήγησης βίζας σε Ουκρανούς πρόσφυγες.

Η Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ έχει τονίσει ότι για λόγους ασφαλείας πρέπει να υπάρχει προσεκτική εξέταση των αιτήσεων, αλλά έχει διαβεβαιώσει πως η διαδικασία λειτουργεί και πως το υπουργείο της έχει στήσει κέντρα υποβολής αιτήσεων σε όλες τις χώρες στις οποίες βρίσκουν άμεσο καταφύγιο οι πρόσφυγες.

Παρόλα αυτά, οι αναφορές από τις περιοχές αυτές περιγράφουν μια εικόνα χάους και μεγάλων καθυστερήσεων. Στο κέντρο αιτήσεων για βίζα στο Ρεζόβ της Πολωνίας σχηματίστηκαν την Τρίτη μεγάλες ουρές αναμονής έξω από το κτίριο με τη θερμοκρασία στους -3 βαθμούς Κελσίου.

Μητέρες με παιδιά και ηλικιωμένοι χρειάστηκε να περιμένουν τρεις ώρες μέχρι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που στεγάζει το βρετανικό κέντρο να ανοίξει την πόρτα.

Ουκρανοί που φτάνουν στο Καλαί στη γαλλική ακτή της Μάγχης έχουν κληθεί να πάνε να υποβάλουν την αίτησή τους στο Παρίσι ή και στις Βρυξέλλες. Η κα Πατέλ άκουσε τη Δευτέρα βουλευτές να ζητούν ακόμα και την παραίτησή της όταν προέκυψε πως το κέντρο διεκπεραίωσης αιτήσεων που είχε πει πως στήθηκε στο Καλαί στην πραγματικότητα ήταν στη Λιλ, περίπου 110 χιλιόμετρα μακριά.

Αρκετοί βουλευτές έχουν επισημάνει ότι η Ιρλανδία έχει ήδη υποδεχθεί πάνω από 2.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο λίγες εκατοντάδες. Ο Συντηρητικός βουλευτής Άλεκ Σέλμπρουκ κάλεσε εμφανώς οργισμένος την υπουργό «να ελέγξει την κατάσταση».

Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης Κέβιν Φόστερ τόνισε ότι οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι, λέγοντας πως ήδη ορισμένοι επιτήδειοι έχουν εμφανιστεί στο Καλαί με ψευδή έγγραφα ισχυριζόμενοι ότι είναι Ουκρανοί.

Το βράδυ της Τρίτης ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διόρισε ειδικό Υφυπουργό για τους Πρόσφυγες, τον Ρίτσαρντ Χάρινγκτον, μια κίνηση που πολιτικοί σχολιαστές ερμηνεύουν ως παραδοχή των υστερήσεων στο πρόγραμμα υποδοχής Ουκρανών εκτοπισθέντων.

Ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς που ρωτήθηκε σχετικά το πρωί της Τετάρτης είπε ότι οι βίζες που έχουν δοθεί σε Ουκρανούς πρόσφυγες έχουν αυξηθεί σε περίπου 760, με 22.000 αιτήσεις «υπό εξέλιξη».

Ο κ. Σαπς πρόσθεσε ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι έχει εκφράσει την επιθυμία να μην απομακρυνθούν πολύ μακριά από την Ουκρανία οι συμπατριώτες του που εκτοπίζονται.

Πάντως, εμφανιζόμενος ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής των Κοινοτήτων το πρωί, ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Λονδίνο Βαντίμ Πριστάικο εκτίμησε ότι «τουλάχιστον 100.000» Ουκρανοί πρόσφυγες θα αναζητήσουν καταφύγιο σε συγγενείς τους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ζήτησε προσωρινή άρση των γραφειοκρατικών τυπικοτήτων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι πολλοί από τους πρόσφυγες δεν έχουν μαζί τους διαβατήριο.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει διευρύνει τα συγγενικά κριτήρια που επιτρέπουν σε Ουκρανούς να αναζητήσουν καταφύγιο σε συγγενείς τους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και προέκυψε ότι δικαίωμα να φέρουν τις οικογένειές τους στο βρετανικό έδαφος έχουν μόνο οι Ουκρανοί που έχουν αποκτήσει δικαίωμα μόνιμης διαμονής και δεν έχουν μόνο μία προσωρινή βίζα εργασίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως όποιος ιδιώτης ή επιχείρηση το επιθυμεί θα μπορεί να φέρει Ουκρανούς πρόσφυγες στο Ηνωμένο Βασίλειο εφόσον δηλώνει «χορηγός» τους.

Στο ερώτημα που δέχθηκε από βουλευτές ο κ. Πριστάικο αν θα ήθελε να δει βρετανικά αεροσκάφη να προσγειώνονται στη Ρουμανία ή στην Πολωνία ώστε να μεταφέρουν συμπατριώτες του πρόσφυγες επί βρετανικού εδάφους, ο Ουκρανός πρεσβευτής απάντησε: «Αν θέλετε να στείλετε αεροπλάνα, στείλτε F-16».

Σε συνέντευξη του στο Sky News που είχε προηγηθεί είχε επαναλάβει πως η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια από τη Δύση για να ελέγξει τον εναέριο χώρο της.

Σχολιάζοντας δε τους όρους που θέτει η ρωσική πλευρά στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης είπε ότι είναι εσκεμμένα μη ρεαλιστικοί. «Δεν αναμένουν πραγματικά από εμάς να τους δεχθούμε. Είναι απλά μέρος της εκστρατείας πληροφοριακής προπαγάνδας που κάνουν», είπε ο κ. Πριστάικο.