Έρχεται το ψηφιακό δολάριο; Ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως το επισπεύσει

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα υπογράψει σήμερα, Τετάρτη, εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο θα ζητά από την κυβέρνηση να αξιολογήσει τους κινδύνους από τη δημιουργία ενός ψηφιακού δολαρίου, όπως και άλλα ζητήματα που θα ρυθμίζουν το τοπίο διαπραγμάτευσης των ψηφιακών νομισμάτων εν γένει.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τη χρήση κρυπτονομισμάτων από την πλευρά της Ρωσίας, για να αποφύγει τον αντίκτυπο των συντριπτικών κυρώσεων που οδήγησαν το ρούβλι σε ιστορικά χαμηλά και έκλεισαν το χρηματιστήριο της χώρας.

Με το διάταγμα ο Μπάιντεν θα ζητά από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εμπορίου και άλλες υπηρεσίες να ετοιμάσουν εκθέσεις σχετικά με το «μέλλον του χρήματος» και τον ρόλο που θα παίξουν τα κρυπτονομίσματα.

Η ευρεία εποπτεία της αγοράς κρυπτονομισμάτων, που ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια τον Νοέμβριο, είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας, της οικονομικής σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ, καθώς και για την αποτροπή της αυξανόμενης απειλής του κυβερνο-εγκλήματος, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι αναλυτές βλέπουν το εκτελεστικό διάταγμα ως ξεκάθαρη αναγνώριση της αυξανόμενης σημασίας των κρυπτονομισμάτων και των πιθανών συνεπειών τους για τις ΗΠΑ και τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Ένα από τα μείζονα ζητήματα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι να αξιολογήσει την τεχνολογική υποδομή που απαιτείται για ένα πιθανό ψηφιακό δολάριο.

Πηγή: skai.gr