«Βόμβα» έτοιμη να σκάσει το Κόσοβο

Αναζωπύρωση της έντασης και κίνδυνος μιας νέας κρίσης στα Βαλκάνια

Της Αθηνάς Παπακώστα

Η Σερβία θέτει τα στρατεύματα ασφαλείας της σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας στα σύνορα της με το Κόσοβο αγνοώντας τις εκκλήσεις του ΝΑΤΟ για κατευνασμό της έντασης στην περιοχή μεταξύ των δύο κρατών – «αιώνιων εχθρών» στα Βαλκάνια. 

O Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι «θα λάβει κάθε απαιτούμενο μέτρο για να προφυλάξει τον λαό της Σερβίας και τη χώρα» ενώ, νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μπρατισλάβ Γκάσιτς διέταξε να βρίσκονται σε «πλήρη ετοιμότητα μάχης» αστυνομικές δυνάμεις και τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας τα οποία τίθενται υπό τις οδηγίες του Αρχηγού του σερβικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με το «επιχειρησιακό σχέδιο» του Βελιγραδίου. 

Τη Δευτέρα η διεθνής ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ ερευνούσε περιστατικό πυροβολισμών στο βόρειο τμήμα  του Κοσόβου κοντά σε περίπολο της  KFOR απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία και στις δύο πλευρές ενόσω ανώτεροι Σέρβοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιθεωρούσαν τα σερβικά στρατεύματα στα σύνορα. 

Η σερβική πλευρά υποστήριζε ότι πρόκειται για «μάχες» που σημειώθηκαν νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, όταν οι κοσοβαρικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν ένα οδόφραγμα σε έναν από τους τέσσερις μεγαλύτερους δήμους του βορρά, τον Zubin Potok.  Η αστυνομία του Κοσόβου απάντησε ότι τα στελέχη της δεν συμμετείχαν σε καμία ανταλλαγή πυρών.

O υπουργός Άμυνας, Μίλος Βούσεβιτς, διευκρίνισε πως ο Aλεξάνταρ Βούτσιτς  διέταξε η σερβική στρατιωτική παρουσία να ενισχυθεί κατά 1.500 στρατιώτες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 5.000 μέχρι το τέλος του νέου έτους. 

Οι σχέσεις των δύο κρατών βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί με την ένταση να συνοδεύουν και αναφορές στα σερβικά Μέσα Ενημέρωσης ότι το Κόσοβο ετοιμάζει αστυνομική επιχείρηση κατά της σερβικής μειονότητας στο βόρειο τμήμα του. Από την πλευρά της, η Πρίστινα δεν έχει απαντήσει στις κατηγορίες ενώ, νωρίτερα είχε κατηγορήσει τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι παίζει παιχνίδια για να προκαλέσει προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Μπρατισλάβ Γκάσιτς, δήλωσε ότι η Σερβία, υπό την επιρροή της Ρωσίας, έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και ότι διατάσσει την ανέγερση νέων οδοφραγμάτων για να «δικαιολογήσει τις εγκληματικές ομάδες που τρομοκρατούν».  Την ίδια στιγμή, ο Σέρβος πρόεδρος επισκέφθηκε τον Πατριάρχη των Σέρβων, Πορφύριο και συζήτησαν την κατάσταση με τον Πατριάρχη να απευθύνει έκκληση σε όλους να επιδείξουν σύνεση προκειμένου να αποφευχθεί η ένοπλη σύγκρουση.  

Τους τελευταίους μήνες Κόσοβο και Σερβία επιδίδονται σε έναν λεκτικό πόλεμο. 

Στις αρχές Δεκεμβρίου, Σέρβοι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου παραλύοντας την κυκλοφορία προς δύο μεθοριακά σημεία διέλευσης με τη Σερβία. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι έχει ζητήσει από την KFOR να απομακρύνει τα οδοφράγματα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί και αυτά παραμένουν σε κεντρικά σημεία ήδη από τις 10 Δεκεμβρίου ενώ, χθες προστέθηκαν επιπλέον δύο στη Μιτρόβιτσα. Είχε προηγηθεί η σύλληψη αστυνομικού της σερβικής εθνότητας, ο οποίος κρίθηκε ως ύποπτος για εμπλοκή σε επιθέσεις κατά Κοσοβάρων αστυνομικών.

Πρόκειται για τον Dejan Pantić ο οποίος μάλιστα είναι ένας εκ των συνολικά 600 Σέρβων αστυνομικών οι οποίοι στις αρχές Νοεμβρίου είχαν παραιτηθεί μαζικά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ζήτημα των σερβικών πινακίδων στο Κόσοβο. Την ίδια χρονική περίοδο, η Πρίστινα είχε δώσει εντολή να αναπτυχθούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε περιοχές του βόρειου Κοσόβου καθώς ήταν προγραμματισμένες για τις 18 του μηνός τοπικές εκλογές οι οποίες όμως αναβλήθηκαν για τις 23 Απριλίου κατόπιν εντολής της Κοσοβάρας προέδρου, Βιόσα Οσμάνι. 

Το 2008, εννέα χρόνια μετά τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ, το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, η οποία δεν την αποδέχεται και στο Σύνταγμα της αναφέρει το Κόσοβο ως αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας. Η ένταση ανάμεσα σε Πρίστινα και Βελιγράδι παραμένει με έναν νέο "γύρο" να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. KFOR και ΕΕ ζητούν από Πρίστινα και Βελιγράδι να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τις προκλήσεις. Ωστόσο, οι προσπάθειες της Δύσης για έναν συμβιβασμό έπειτα από διαπραγματεύσεις φαίνεται πως αποτυγχάνουν.
 

Πηγή: skai.gr