Τουρκία: Έντονες αντιδράσεις για το ομοίωμα Ερντογάν με σημαία των ΛΟΑΤΚΙ στη Στοκχόλμη

Tο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε επίσης τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η σουηδική κυβέρνηση «στο πλαίσιο της αποτροπής παρόμοιων ενεργειών»

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση της Τουρκίας με τη Σουηδία μετά την «προκλητική ενέργεια» όπως αποκάλεσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τη συμμετοχή Κούρδων διαδηλωτών σε συγκέντρωση ΛΟΑΤΚΙ στην Στοκχόλμη, οι οποίοι έφεραν ομοίωμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που κρατούσε σημαία με τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolou, η Τουρκία καταδίκασε το Σάββατο «με τον πιο έντονο τρόπο μια νέα πρόκληση από την τρομοκρατική οργάνωση PKK στη Σουηδία» με στόχο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το γεγονός ότι επετράπη σε μια ομάδα συνδεδεμένη με το PKK να κάνει προπαγάνδα με τα σύμβολα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και να διαπράξει μια εξωφρενική ενέργεια εναντίον του προέδρου μας», ανέφερε σε γραπτή δήλωση το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο υπενθύμισε επίσης τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η σουηδική κυβέρνηση στο πλαίσιο της αποτροπής παρόμοιων ενεργειών. 

Από την πλευρά του με ανάρτηση στο Twitter, o  εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν,  Ομέρ Τσελίκ έγραψε: «Περιμένουμε μια αποτελεσματική και συνεπή πολιτική από τη Σουηδία κατά όλων των εγκλημάτων μίσους, μακριά από τη λογική των δύο μέτρων και σταθμών, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Περιμένουμε μια συνεπή πολιτική».

Σημειώνεται ότι από τον Μάιο του 2022, όταν και η Σουηδία υπέβαλε το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, περιμένει ακόμη την έγκριση της Τουρκίας και της Ουγγαρίας, που δεν έχουν επικυρώσει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Σουηδία φιλοξενεί στο έδαφός της μέλη τρομοκρατικών, όπως τις χαρακτηρίζει, οργανώσεων –μια κατηγορία την οποία αρνείται η Σουηδία—και έχει ζητήσει την έκδοσή τους ως ένα βήμα προς την επικύρωση της ένταξης της. Έχει επίσης εκφράσει την οργή της για τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις που έχουν γίνει στη σκανδιναβική χώρα.

Παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η Σουηδία, η Άγκυρα την κατηγορεί για την υποτιθέμενη επιείκειά της προς τους Τούρκους μαχητές του PKK, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγή: skai.gr