Κλείσιμο

Συνάντηση Σάντσεθ με το καταλανικό Junts και το βασκικό αυτονομιστικό Bildu για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Πρόκειται για την πρώτη φορά που Ισπανός πρωθυπουργός έχει επίσημες συνομιλίες με το βασκικό αυτονομιστικό κόμμα

Ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκε με εκπροσώπους του καταλανικού κόμματος Junts στο πλαίσιο συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Επίσης, συνάντηση είχε και με το EH Bildu, ενώ πρόκειται για την πρώτη φορά που Ισπανός πρωθυπουργός έχει επίσημες συνομιλίες με το βασκικό αυτονομιστικό κόμμα.

«Απέχουμε ακόμη πολύ από έναν ιστορικό συμβιβασμό», δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Junts, Μίριαμ Νογκέρες, μετά τη συνάντηση με τον Σάντσεθ.

Το Junts απαιτεί αμνηστία που δυνητικά θα αφορά περισσότερα από 1.400 άτομα που εμπλέκονται στην προσπάθεια ανεξαρτησίας της Καταλονίας που ολοκληρώθηκε το 2017.

Ο Σάντσεθ είπε ότι επιδιώκει μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει μόνο την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και την έγκριση του νομοθετικού σώματος για την ψήφιση προϋπολογισμού.

«Για το PSOE, η δέσμευση για συνύπαρξη, διάλογο και πλουραλισμό είναι ο οδικός χάρτης για τη διασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης στον Πέδρο Σάντσεθ», ανέφεραν οι Σοσιαλιστές σε δήλωση μετά τη συνάντηση.

Διακινδυνεύοντας την μομφή από τους ψηφοφόρους του που είναι θυμωμένοι για δεκαετίες βίας στην Ισπανία από την ανενεργή πλέον βασκική ένοπλη ομάδα ETA, ο Σάντσεθ συναντήθηκε επίσης με την εκπρόσωπο της Bildu στο Κογκρέσο, Mertxe Aizpurua, και την ομόλογό της στη Γερουσία, Gorka Elejabarrieta.
 

Πηγή: skai.gr