«Τεράστια» αύξηση σε περιστατικά αντισημιτισμού στο Λονδίνο - Επιθέσεις, βανδαλισμοί και εκφοβισμοί κατά της εβραϊκής κοινότητας

Από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 13 Οκτωβρίου σημειώθηκαν 180 επιθέσεις κατά της εβραϊκής παροικίας της βρετανικής πρωτεύουσας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

«Τεράστια αύξηση» σε περιστατικά και αδικήματα αντισημιτικού χαρακτήρα (βανδαλισμοί, εκφοβισμοί και επιθέσεις) έχει καταγραφεί στο Λονδίνο την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υποδιοικητή της Σκότλαντ Γιαρντ Λόρενς Τέιλορ, από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 13 Οκτωβρίου πέρυσι είχαν σημειωθεί 14 αντισημιτικά περιστατικά και 12 αδικήματα παρόμοιας φύσης.

Φέτος στο αντίστοιχο διάστημα έχουν υπάρξει 105 περιστατικά και 75 αδικήματα κατά της εβραϊκής παροικίας της βρετανικής πρωτεύουσας. Μεταξύ άλλων, ο Τέιλορ αναφέρθηκε σε εκφοβισμό έξω από συναγωγές και σε γερμανική στρατιωτική μουσική να παίζει έξω από εβραϊκούς χώρους.

Λόγω της τεταμένης κατάστασης τουλάχιστον τρία εβραϊκά σχολεία στο Λονδίνο παρέμειναν σήμερα κλειστά, ενώ άλλα προειδοποιούν τους μαθητές τους να κρύβουν τα διακριτικά των σχολικών στολών τους.

Την Πέμπτη η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε κονδύλι 3 εκατομμυρίων λιρών για την ενίσχυση της ασφάλειας σε εβραϊκά σχολεία και συναγωγές.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έκανε λόγο για «αηδιαστική αύξηση αντισημιτικών περιστατικών τις τελευταίες ημέρες» και για μηδενική ανοχή τέτοιου είδους συμπεριφορών. «Θα απαντηθεί με την πλήρη ισχύ του νόμου», συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Λόρενς Τέιλορ, παράλληλα έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά ισλαμοφοβίας, αν και σε πολύ χαμηλότερη έκταση.

Αίσθηση έχει προκαλέσει εξάλλου διαδικτυακό βίντεο υποστηρικτριών της Παλαιστίνης στο Λονδίνο να σκίζουν αφίσες με φωτογραφίες αγνοουμένων παιδιών που πιστεύεται ότι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς.

Πηγή: skai.gr