Στόλτενμπεργκ: Στηρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας στην άμυνα - Διέπραξε μεγάλο λάθος ο Πούτιν

Οι σύμμαχοι στηρίζουν την Ουκρανία απέναντι στο δικαίωμά της στην άμυνα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, παρουσία του Αμερικανού προέδρυ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε πως κύριος στόχος του ΝΑΤΟ είναι η άμυνα και η προστασία του μελών του.

Καθώς η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία δεν αποστέλλει στρατιωτική δύναμη στην χώρα, παρ' όλο που αυξάνει την στρατιωτική παρουσία της σε γειτονικές χώρες.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν σήμερα «να επανεκκινήσει τις άμυνές του στην ανατολική του πτέρυγα».

Τέσσερις τακτικοί σχηματισμοί θα δημιουργηθούν στην Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Βουλγαρία και την Σλοβακία, ενώ θα ενισχυθούν οι τέσσερις που έχουν ήδη συγκροτηθεί στην Πολωνία και στις τρεις χώρες της Βαλτικής.

«Μεγάλο λάθος του Πούτιν»

Ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ακόμη πώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος» με την εισβολή του στην Ουκρανία, την αντίσταση της οποίας «υποτίμησε».

«Ο Ζελένσκι θα απευθυνθεί στους ηγέτες της Συμμαχίας και αυτοί θα εξετάσουν την στήριξη που θα προσφέρουν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα» εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ενδέχεται να μολύνει το έδαφος του ΝΑΤΟ.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης, θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις», υπογράμμισε.

«Η σοβαρότητα της χρήσης χημικών όπλων, φυσικά, καθίσταται ακόμη πιο προφανής γνωρίζοντας ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της μόλυνσης (…) μπορούμε να δούμε την εξάπλωση χημικών παραγόντων και στο έδαφος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ χωρίς ωστόσο να σχολιάσει πώς η Συμμαχία θα απαντούσε σε μια τέτοια επίθεση.

Την σημερινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα ακολουθήσουν η σύνοδος κορυφής της G7 στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας με την συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ταξίδεψε ειδικά για την σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Στην συνέχεια, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα παραστεί στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωση.

Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας θα είναι το θέμα και των τριών συνόδων κορυφής, με στόχο τον συντονισμό των κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου για να τερματίσει τις εχθροπραξίες και την άσκηση πίεσης επί ορισμένων χωρών, κυρίως την Ινδία και την Κίνα, για να εμποδισθούν να βοηθήσουν την Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

«Δεν θα υπάρξουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος στην Ουκρανία, ούτε αεροσκάφη στον ουρανό» διευκρίνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Μία ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού θα πρέπει να την κάνουμε σεβαστή και αυτό απαιτεί επίθεση κατά της αντιαεροπορικής άμυνας και κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών. Αυτό θα προκαλούσε πόλεμο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία», εξήγησε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

Τριπλή σύνοδος

Στις Βρυξέλλες διεξάγονται σήμερα οι σύνοδοι κορυφής του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7 με κεντρικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε ευρωπαϊκό έδαφος πάτησε χθες και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα συμμετάσχει στις συνόδους και θα έχει σειρά διμερών επαφών με σκοπό να ενισχύσει το δυτικό μέτωπο και να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, θα απευθυνθεί μέσω βιντεο-σύνδεσης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Καθώς ο πόλεμος εξελίσσεται, βλέπουμε τη Ρωσία να επιτίθεται όλο και περισσότερο στον άμαχο πληθυσμό και να στοχεύει νοσοκομεία, σχολεία και καταφύγια. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τονίζει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ στην καθιερωμένη επιστολή-πρόσκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι «27» θα συζητήσουν πώς θα υποστηρίξουν ακόμα περισσότερο την Ουκρανία σε αυτές τις δραματικές συνθήκες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να τονίσουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιστική, πολιτική, οικονομική και υλική υποστήριξη στην Ουκρανία και να εξετάσουν συγκεκριμένη υποστήριξη προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες και τις χώρες που τους φιλοξενούν.

Η παρουσία Μπάιντεν στην Ευρώπη θα μπορούσε να ρίξει φως στη διαμάχη μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων σχετικά με το εάν θα επιβληθούν περισσότερες ενεργειακές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Πρόκειται για «ουσιαστικό» θέμα με πολλά «μπρος-πίσω», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε χθες εντολή στην Gazprom να πληρώνεται σε ρούβλι τις πωλήσεις φυσικού αερίου σε «μη φιλικές» χώρες, κίνηση που προκάλεσε εκτίναξη των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου.

Βερολίνο και Ρώμη απάντησαν «όχι» στην απαίτηση του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αθέτηση συμβολαίων, ενώ ο οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι τόνισε πως οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται σε ευρώ, διότι στην αντίθετη περίπτωση θα παρακάμπτονταν οι κυρώσεις. 

Πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ανακοινώσουν περισσότερες κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς παράγοντες και ολιγάρχες την Πέμπτη και οι αξιωματούχοι θα έχουν περισσότερα να πουν την Παρασκευή για τα ευρωπαϊκά ενεργειακά ζητήματα.

Πηγή: skai.gr