Στις Βρυξέλλες ο Τζο Μπάιντεν για τις συνόδους ΝΑΤΟ, EE και G7-Θα ανακοινώσει νέες κυρώσεις στη Μόσχα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσγειώθηκε χθες το βράδυ στην Ευρώπη, όπου θα προσπαθήσει να ενισχύσει την ενότητα των Δυτικών αλλά και να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν θα επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο καθώς θέλει να επιδείξει σκληρή στάση απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και να τηρήσει την υπόσχεσή του να ενισχύσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ, έπειτα από την τετραετία της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

«Τους τελευταίους μήνες η Δύση ήταν ενωμένη. Ο πρόεδρος μεταβαίνει στην Ευρώπη για να τη διαβεβαιώσει ότι παραμένουμε ενωμένοι» και για να «στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι θα είμαστε προετοιμασμένοι και δεσμευμένοι για όσο καιρό χρειαστεί», υπογράμμισε χθες Τρίτη ο Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Σήμερα μέσα σε μία ημέρα ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στις Βρυξέλλες σε τρεις διεθνείς συνόδους: του ΝΑΤΟ, της G7 και της ΕΕ.

«Νέες κυρώσεις»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει επίσημα νέες κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς παράγοντες και ολιγάρχες στις Συνόδους Κορυφής της Πέμπτης όπως τόνισε την Τετάρτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ανέφερε ακόμα ότι ο Μπάιντεν θα συζητήσει τη στρατηγική του ΝΑΤΟ στο ανατολικό άκρο του και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για πιθανή ρωσική χρήση χημικών ή πυρηνικών όπλων. 

Οι κυρώσεις θα συζητηθούν επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τους τρόπους αντιμετώπισης της Κίνας, η οποία φέρεται εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία. Και σε όλες τις συζητήσεις του, ο Μπάιντεν θα «διαβουλεύεται για πιθανά ενδεχόμενα» σχετικά με πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ή τη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων».

Ο Σάλιβαν είπε ότι οι ανησυχίες των ΗΠΑ για τα χημικά ή τα πυρηνικά όπλα επικεντρώνονται κυρίως στον «εσκεμμένο ρυθμό παραπληροφόρησης, προπαγάνδας και ψεύδους σε αυτό το θέμα, που έχει όλα τα πρόδρομα σημάδια για να χρησιμοποιήσουν πραγματικά αυτά τα όπλα».

Ο Μπάιντεν θα ξεκινήσει στο ΝΑΤΟ συναντώντας τον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, και θα παραστεί στην έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ για περίπου 3 ώρες, είπε ο Σάλιβαν. Μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι «πώς διασφαλίζουμε ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και την προσπάθειά της να αμυνθεί», είπε ο Σάλιβαν, παρόλο που το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν έχει διευκολύνει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά άφησε αυτές τις αποφάσεις στη διακριτική ευχέρεια των μελών. 

Ο Σάλιβαν είπε ακόμα ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα επικυρώσουν ορισμένες αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Άμυνας την περασμένη εβδομάδα και θα δώσουν εντολή στους στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους τους να εκπονήσουν ένα «μακροπρόθεσμο σχέδιο για το ποιες δυνάμεις και δυνατότητες θα απαιτηθούν σε αυτές τις χώρες της ανατολικής πτέρυγας. Το πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο θα συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι στη Μαδρίτη, η οποία είχε προαναγγελθεί». 

Στόχος, ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος να «έχουμε ένα μακροπρόθεσμο αποτύπωμα που ταιριάζει με τη νέα πραγματικότητα ασφάλειας που δημιουργήθηκε τόσο από την εκτεταμένης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και από αυτό που συμβαίνει στη Λευκορωσία», είπε ο Σάλιβαν.

Σε μια επόμενη συνάντηση της G7, ο Μπάιντεν και οι άλλοι ηγέτες θα «συμφωνήσουν σε μια πρωτοβουλία συντονισμού για την επιβολή των κυρώσεων», αποτρέποντας τις ρωσικές προσπάθειες να αποφύγουν τις υπάρχουσες κυρώσεις, είπε ο Σάλιβαν. 

Την Παρασκευή και το Σάββατο ο Μπάιντεν θα μεταβεί στην Πολωνία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στην οποία έχει καταφύγει η πλειονότητα των εκατομμυρίων Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους.

Εκεί πρόκειται να συναντηθεί με Αμερικανούς στρατιώτες και με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, αλλά και με Ουκρανούς πρόσφυγες.

Τα χειρότερα έπονται

Μετά το πρώτο σοκ έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ο Λευκός Οίκος γνωρίζει ότι τα χειρότερα έπονται: πρωτίστως για την Ουκρανία. Τη Δευτέρα ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ρωσία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει χημικά και βιολογικά όπλα στην Ουκρανία.

Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος έχει σχολιάσει ότι ο Πούτιν βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο», ενώ τον έχει χαρακτηρίσει «εγκληματία πολέμου» ο οποίος υιοθετεί ολοένα και πιο «βίαιες» και φονικές τακτικές εναντίον των αμάχων.

Εξάλλου ένας πόλεμος που διαρκεί θα αποτελέσει πρόκληση για την ενότητα που έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής οι Δυτικοί. Μετά την επιβολή των πρώτων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι δυτικές χώρες διαφωνούν για το αν θα πρέπει να επιβληθούν επιπλέον μέτρα στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

Δυσκολίες υπάρχουν και στον στρατιωτικό τομέα. Κάποιες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική και την άμυνά τους, ενώ οι ΗΠΑ και άλλες έχουν προσφέρει εξοπλισμό στην Ουκρανία. Όμως δεν είναι ξεκάθαρο πώς η Δύση θα μπορέσει να στηρίξει περαιτέρω τον ουκρανικό στρατό;

Ο Μπάιντεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, για παράδειγμα με την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Ο άλλος στόχος του Αμερικανού προέδρου θα είναι να διασφαλίσει ότι οι Δυτικοί θα μιλούν «με μία φωνή» απέναντι στην Κίνα.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη προειδοποιήσει το Πεκίνο ότι θα του επιβληθούν κυρώσεις στην περίπτωση που θα προσφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Ρωσία.

Πηγή: skai.gr