Κλείσιμο

Ιρίνα Βέρεστσουκ: Η «Σιδηρά Κυρία» της Ουκρανίας- Ποια είναι η γυναίκα-σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης

«Πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα, κρύβεται μια δυναμική γυναίκα», έτσι συμβαίνει και στην Ουκρανία, καθώς πίσω από τον πρόεδρο Ζελένσκι βρίσκεται μια γυναίκα-σύμβολο για τη χώρα και την αντίστασή της στους εισβολείς.

Η Ιρίνα Βέρεστσουκ είναι η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ζελένσκι και από τα κεντρικά πρόσωπα του πολέμου.

Εκείνη ανακοίνωσε, προχθές, ότι το Κίεβο απορρίπτει το ρωσικό τελεσίγραφο για την παράδοση της μαρτυρικής Μαριούπολης, καταγγέλλοντας «εσκεμμένη χειραγώγηση» και «αληθινή απαγωγή ομήρων».

Η ίδια σε κάθε ευκαιρία καταγγέλλει τη Μόσχα για τρομοκρατία και εγκλήματα πολέμου, ενώ οι αναρτήσεις της στα social media αφορούν αποκλειστικά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ποια είναι όμως η γυναίκα-σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης;

Η Ιρίνα Αντρίιβνα Βέρεστσουκ γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1979 (43 ετών). Είναι κοινωνική ακτιβίστρια, πολιτικός και πρώην. Στις 4 Νοεμβρίου 2021, η Βέρεστσουκ διορίστηκε Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Ουκρανίας και Υπουργός για την Επανένταξη των Προσωρινών Κατεχόμενων Εδαφών.

Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή και υπηρέτησε ως αξιωματικός στον ουκρανικό στρατό για πέντε χρόνια. Από το 2016 και για μια τριετία, η Ιρίνα διετέλεσε πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών και Συναινετικών Πρακτικών για τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Το 2019, η Βερεστσούκ εξελέγη Λαϊκή Βουλευτής της Ουκρανίας.

Μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος, εξασκείτο τακτικά στο καράτε, στην ταϊλανδέζικη πυγμαχία και σε τεχνικές μάχης σώμα με σώμα.

Προσωπική ζωή

Έχει έναν γιο από τον πρώτο γάμο της και ένα θετό γιό από τον δεύτερο σύζυγό της, βετεράνο των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων «Alpha».

Πλέον, ανέφερε στην εφημερίδα La Repubblica, κοιμάται μόνο 2-3 ώρες την ημέρα και τις υπόλοιπες δουλεύει.

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, ζει και εργάζεται σε ένα καταφύγιο στο Κίεβο, μακριά από την οικογένειά της.

«Έχω έναν γιο 17 ετών και έχω να μάθω νέα του εδώ και ημέρες», είπε. «Όμως αυτή τη στιγμή είμαι η μητέρα όλων των παιδιών της Ουκρανίας που με χρειάζονται και είναι στα καταφύγια».

Πηγή: skai.gr