Κλείσιμο

Πώς η εμπλοκή της Χεζμπολάχ μπορεί να οδηγήσει σε περιφερειακή ανάφλεξη

Η Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα, αναπτύσσει ειδικές δυνάμεις και προετοιμάζει τους πυραύλους της για την πιθανότητα πολέμου

Την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Γάζα και όλα δείχνουν πως μία χερσαία επέμβαση είναι αναπόφευκτη πλέον, η διεθνής κοινότητα αγωνιά για την εν δυνάμει διάχυση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, η εμπλοκή της Χεζμπολάχ από τον νότιο Λίβανο από όπου εδρεύει καθιστά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξαιρετικά επικίνδυνη επειδή ένας μεγάλος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, υποστηριζόμενης από το Ιράν, θα οδηγήσει τον ισραηλινό στρατό να πολεμά σε δύο μέτωπα. Ήδη οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ. 

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η μετακίνηση του 6ου Αμερικανικού Στόλου έξω από Ισραήλ και οι πληροφορίες για μεταστάθμευση αμερικανικών F15 στην Ιορδανία καθώς αφορούν κυρίως μία πιθανή παρέμβαση του Ιράν. 

Σε ανάλυσή του το Reuters αναφέρει ότι η Χεζμπολάχ κινείται προσεκτικά, κρατώντας τα ισραηλινά στρατεύματα απασχολημένα με επιθέσεις στα σύνορα του Λιβάνου, χωρίς να ανοίγουν ένα μεγάλο μέτωπο.

Η ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα, αναπτύσσει ειδικές δυνάμεις και προετοιμάζει τους πυραύλους της για την πιθανότητα πολέμου.

Η Χαμάς έχει ενισχύσει τους δεσμούς με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ τα τελευταία χρόνια μετά από μια περίοδo που είχαν παγώσει οι σχέσεις τους μια δεκαετία πριν, όταν οι δύο ένοπλες ομάδες υποστήριξαν αντίπαλες πλευρές στον συριακό εμφύλιο πόλεμο. Η Χαμάς, μια σουνιτική μουσουλμανική ομάδα, υποστήριξε τις σουνιτικές πολιτοφυλακές που εξεγέρθηκαν κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι δυνάμεις των οποίων υποστηρίχθηκαν από σιίτες μαχητές από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Την ίδια ώρα, το επίπεδο σχεδιασμού της επίθεσης της Χαμάς εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η Χαμάς θα μπορούσε να την κάνει μόνη της ή αν είχε βοήθεια από το Ιράν. Αν και το Ιράν εκπαιδεύει τη Χεζμπολάχ και της παρέχει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, η Τεχεράνη αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Έτσι, η επόμενη σύγκρουση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη καθώς η ένταση ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ είναι η υψηλότερη από κάθε άλλη στιγμή από την σύγκρουση του 2006. 

Η Χεζμπολάχ δεν αποκλείει τον πόλεμο, πηγές αναφέρουν ότι οι κινήσεις της μέχρι στιγμής έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι περιορισμένης εμβέλειας, αποτρέποντας μια μεγάλη διάχυση στον Λίβανο, διατηρώντας παράλληλα τις ισραηλινές δυνάμεις απασχολημένες στο βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Χεζμπολάχ προχωρά σε χτυπήματα εδώ κι εκεί και απαντά στα ισραηλινά πυρά στον Λίβανο, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και στο νότο. Η Χεζμπολάχ κινείται «μέρα με τη μέρα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η χερσαία εισβολή στη Γάζα του Ισραήλ θα είναι καθοριστική για τα επόμενα βήματα της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι βρίσκεται σε άμεση επαφή με Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα ενώ έχει εκφράσει την υποστήριξή της.
 

Πηγή: skai.gr