Οι Ουκρανοί ολιγάρχες φεύγουν εν μέσω φόβων για ρωσική επίθεση

Ουκρανοί ολιγάρχες και πλούσιοι επιχειρηματίες εγκαταλείπουν τη χώρα καθώς οι εντάσεις με τη Ρωσία φτάνουν σε κομβικό σημείο και οι δυτικές χώρες καλούν τους πολίτες τους να φύγουν, όπως ανέφερε την περασμένη Δευτέρα η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ukrainskaya Pravda.

Τουλάχιστον 20 ναυλωμένες πτήσεις αναχώρησαν από το Κίεβο την προηγούμενη Κυριακή, περισσότερες από κάθε άλλη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, ανέφερε η  ουκρανική ιστοσελίδα, επικαλούμενη αρχεία καταγραφής πτήσεων.

Οι δύο πλουσιότεροι άνδρες της Ουκρανίας Ρινάτ Αχμέτοφ και Βίκτορ Πίντσουκ είναι μεταξύ εκείνων που φέρεται να έχουν τραπεί σε φυγή.

Ο μεγιστάνας της ναυτιλίας Αντρέι Σταβνίτσερ και ο αγροτικός μεγιστάνας Βαντίμ Νεστερένκο έφυγαν επίσης από την Ουκρανία την Κυριακή.

Ο δισεκατομμυριούχος Ιγκόρ Αμπράμοβιτς, βουλευτής από το φιλορωσικό κόμμα Αντιπολίτευσης — για τη Ζωή, φέρεται να ναύλωσε ένα αεροπλάνο για μέλη του κόμματος και τις οικογένειές τους στη Βιέννη, με 50 επιβάτες.

Ο αριθμός των πτήσεων ακολουθεί σχεδόν δύο εβδομάδες υψηλών αναχωρήσεων, με τον δισεκατομμυριούχο Victor Pinchuk και τον μεγιστάνα της μεταλλουργίας Vadim Novinsky να πιστεύεται ότι έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.

Μερικά από τα άτομα που κατονομάζονται στην τελευταία αναφορά αρνήθηκαν έκτοτε ότι έφυγαν, με τον Σταβνίτσερ να λέει ότι έφυγε από τη χώρα για επαγγελματικό ταξίδι και θα επέστρεφε εντός ημερών.

Ο επιχειρηματίας και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπόρις Κολέσνικοφ, του οποίου το αεροπλάνο αναχώρησε επίσης από το Κίεβο την Κυριακή, είπε ότι το αεροπλάνο του είχε πράγματι πετάξει στην Πράγα για συντήρηση και ότι βρισκόταν ακόμα στην Ουκρανία.

«Η δόλια και αιώνια χειραγώγηση λέει ψέματα ως συνήθως. Είμαι στο Κίεβο και δεν θα πάω πουθενά μέχρι την 1η Μαρτίου», έγραψε ο Kolesnikov στη σελίδα του στο Facebook την Κυριακή.

Η έκθεση έρχεται καθώς οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για την Ουκρανία φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και απειλούν το ξέσπασμα ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη.

Οι δυτικές προειδοποιήσεις για τους 100.000 Ρώσους στρατιώτες που συγκεντρώθηκαν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας έφτασαν στο πιο σοβαρό σημείο τους, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει μια επίθεση ανά πάσα στιγμή τις επόμενες ημέρες, με την πρωτεύουσα του Κιέβου μεταξύ των πιθανών στόχων.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και ο Καναδάς ζήτησαν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μετά την προειδοποίηση της Ουάσιγκτον για επικείμενη ρωσική επίθεση και πολλές χώρες έχουν εκκενώσει τις πρεσβείες τους στο Κίεβο.

Ο ολλανδικός αερομεταφορέας KLM έγινε η πρώτη μεγάλη αεροπορική εταιρεία το Σαββατοκύριακο που ανέστειλε επ' αόριστον τις πτήσεις προς το Κίεβο.

Αναλυτές του κλάδου πιστεύουν ότι και άλλες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται σύντομα να απαγορεύσουν τις πτήσεις προς την Ουκρανία λόγω του αυξανόμενου κόστους για τους ασφαλιστές.

Πληροφορίες: themoscowtimes / AFP