Για προβοκάτσιες του Κιέβου στην Ανατολική Ουκρανία και κίνδυνο ανάφλεξης ανά πάσα στιγμή μιλά η Μόσχα

Η κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς «κλιμακώνεται» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ μετά τους βομβαρδισμούς στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα σε Κίεβο και ρώσους αυτονομιστές. 

Το Κρεμλίνο «ανησυχεί βαθιά» με την ανάφλεξη στην ανατολική Ουκρανία τόνισε. Το δεξί χέρι του Πούτιν δήλωσε δε ότι ελπίζει η Δύση να ασκήσει την επιρροή της στο Κίεβο «για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση». 

Απέρριψε αναφορές για ρωσικά σχέδια εισβολής στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες περιοχή του Ντονμπάς. Ο ρώσος αξιωματούχος σχολίασε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να αποσύρει ορισμένα από τα στρατεύματά της που έχουην ολοκληρώσει τις ασκήσεις σε περιοχές κοντά στην Ουκρανία, αλλά «η διαδικασία θα πάρει κάποιο χρόνο». 

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι ο Πούτιν δεν έχει απαντήσει ακόμη στη ρωσική Δούμα για την αναγνώριση των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, των δύο περιοχών στην ανατολική Ουκρανία που έχουν αποσχιστεί από το Κίεβο. 

Την Τρίτη η ρωσική Βουλή κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο περιοχών. 

Η Δύση έχει διαμηνύσει ότι μια τέτοια κίνηση θα κατέστρεφε κάθε ελπίδα ειρήνης βάσει των συμφωνιών του Μινσκ. 

Ο Πεσκόφ κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ ότι διεξήγαγε «απροσχημάτιστη πληροφοριακή επίθεση εναντίον της Ρωσίας». Πρόσθεσε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταθέτει σύντομα στη Δύση την απάντησή του για «τα προβλήματα των εγγυήσεων ασφαλείας». 

Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο για προβοκάτσιες και «τρομερές προκλήσεις» και κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ πρώτες. 

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα είχε από καιρό προειδοποιήσει για «υπερβολική συγκέντρωση ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων» σε άμεση γειτνίαση με τη γραμμή επαφής, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti. 

«Τώρα βλέπουμε ότι γίνονται αυτές οι τρομερές προκλήσεις, βλέπουμε αναφορές από εκπροσώπους των (αυτοαποκαλούμενων) δημοκρατιών ότι στη γραμμή επαφής υπάρχει ανταλλαγή πυρών, ότι ‘το πρώτο χτύπημα’ ήρθε από την Ουκρανία. Αυτή είναι ανησυχητική πληροφορία. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε».

Η γραμμή επαφής, που επιτηρείται από τον ΟΑΣΕ, βρίσκεται μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Μόσχα δεν έχει ακόμη απαντήσει στις γραπτές προτάσεις της Δύσης για την ασφάλεια, οι οποίες παραδόθηκαν τον περασμένο μήνα ως απάντηση στις προηγούμενες απαιτήσεις του Κρεμλίνου.

Bίντεο και φωτογραφίες από ουκρανικό νηπιαγωγείο το οποίο φέρονται να βομβάρδισαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές έδωσαν στη δημοσιότητα οι ουκρανικές αρχές. 

Νωρίτερα, οι αντάρτες είχαν καταγγείλει ότι το Κίεβο βομβάρδισε τις περιοχές τους με όλμους, οξύνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Το Κίεβο διέψευσε ότι επιτέθηκε στις θέσεις των αυτονομιστών και κατήγγειλε ότι οι αυτονομιστές επιτέθηκαν σε νηπιαγωγείο. 

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά βομβαρδισμών κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Reuters, προκαλώντας ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης.

Πηγή: theguardian.com