Κλείσιμο

Ουκρανία και Πολωνία κατέληξαν σε συμφωνία για τη διαμετακόμιση των σιτηρών

Σε συμφωνία κατέληξαν Βαρσοβία και Κίεβο την Τρίτη για τη διαμετακόμιση των σιτηρών

Σε συμφωνία κατέληξαν Βαρσοβία και Κίεβο την Τρίτη για τη διαμετακόμιση των σιτηρών.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να επιταχύνουν τη διέλευση των ουκρανικών εξαγωγών δημητριακών μέσω της Πολωνίας σε τρίτες χώρες, ένα πρώτο βήμα για την επίλυση του «πολέμου των σιτηρών», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.

Η συμφωνία των τριών χωρών Πολωνίας, Ουκρανίας και Λιθουανίας σημαίνει ότι οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, που προορίζονται για αγορές στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή ειδικότερα, θα πραγματοποιούνται απευθείας μέσω της Πολωνίας αντί να ελέγχονται πρώτα στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας.

«Από αύριο, τα σιτηρά που διέρχονται στις παγκόσμιες αγορές μέσω της Λιθουανίας θα υποβάλλονται σε ελέγχους σε λιθουανικό λιμάνι και όχι στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Ρόμπερτ Τέλους.

Η εισβολή της Ρωσίας εμπόδισε την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τις παραδοσιακές διαδρομές της στη Μαύρη Θάλασσα για να εξάγει σιτηρά στις παγκόσμιες αγορές με αποτέλεσμα να η μεταφορά να γίνεται μέσω ξηράς μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, λόγω υλικοτεχνικών ζητημάτων, τα σιτηρά άρχισαν να συσσωρεύονται στα κράτη της ΕΕ που γειτονεύουν με την Ουκρανία και να μειώνουν τις τοπικές τιμές.

Οι Βρυξέλλες επέτρεψαν σε πολλές χώρες να επιβάλουν προσωρινό εμπάργκο στα ουκρανικά σιτηρά.

Αλλά όταν τερμάτισε τον περιορισμό, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία επέκτειναν την απαγόρευση, προκαλώντας διπλωματική διαμάχη μεταξύ του Κιέβου και των συμμάχων του.

Πηγή: skai.gr