Αν και είναι πολλά τα λεφτά, οι γιοι του Ελ Τσάπο απαγόρευσαν την παραγωγή φαιντανύλης στο καρτέλ της Σιναλόα

Η «εντολή» της απαγόρευσης έγινε γνωστή με πανό που αναρτήθηκαν σε δρόμους της πολιτείας, τα οποία υπογράφουν οι «Τσαπίτος», γιοι του «Ελ Τσάπο»

Ένα βασικό παρακλάδι του διαβόητου καρτέλ της Σιναλόα του οποίοι αρχηγοί είναι οι γιοι του μεξικανού πρώην βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, απαγόρευσε την παραγωγή και την πώληση φαιντανύλης στην πολιτεία της Σιναλόα, προκαλώντας παγκόσμια έκπληξη στους αναλυτές. 

Η «εντολή» της απαγόρευσης  έγινε γνωστή με πανό - ή narcomantas, όπως είναι γνωστά - που αναρτήθηκαν σε δρόμους της πολιτείας, τα οποία υπογράφονται από τους «Τσαπίτος», τους  γιους του Γκουσμάν που ανέλαβαν να διοικήσουν την εγκληματική αυτοκρατορία του αφότου ο πατέρας τους εκδόθηκε το 2017 στις ΗΠΑ, όπου εκτίει πλέον ποινή ισόβιας κάθειρξης.

«Η πώληση, η παραγωγή, η μεταφορά ή οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα που αφορά την ουσία που είναι γνωστή ως φαιντανύλη απαγορεύεται αυστηρά στη Σιναλόα», έγραφαν τα πανό.

Μάλιστα, όσοι δεν συμορφωθούν με τις οδηγίες των αρχηγών, θα δολοφονούνται. 

πανο

Δεν είναι σαφές ποιος κρέμασε τα πανό σε γέφυρες και ανισόπεδους κόμβους. Ωστόσο εμφανίστηκαν καθώς οι αρχές των ΗΠΑ εντείνουν την πίεση σε αυτές του Μεξικού προκειμένου να αναλάβουν δράση εναντίον συμμοριών που ενέχονται στην παραγωγή φαιντανύλης.

Ωστόσο, αναλυτές διατηρούν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσον η συμμορία πράγματι έχει σκοπό να εγκαταλείψει την εξαιρετικά προσοδοφόρα δραστηριότητα αυτή.

Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε φέτος τους Τσαπίτος (τους «μικρούς Τσάπο») ότι είναι οι βασικοί προμηθευτές φαιντανύλης στην αγορά των ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα ο Οβίδιο Γκουσμάν, ο μικρότερος από τους τέσσερις «Τσαπίτος», εκδόθηκε στις ΗΠΑ.

Πηγή: skai.gr