Ασθενή ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό βλέπει ο ΟΟΣΑ για τη Βρετανία

Για το 2024 η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, από 1% σε 0,8% ρυθμό ανάπτυξης - Χειρότερη επίδοση το ίδιο έτος θα έχει μόνο η Αργεντινή

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει μία από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των προηγμένων οικονομιών του κόσμου την επόμενη διετία και τον υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών του G7, σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις του ΟΟΣΑ.

Για το 2023 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 0,3%, με μόνες χώρες που θα έχουν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από αυτόν να είναι η Γερμανία και η Αργεντινή.

Για το 2024 η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, από 1% σε 0,8% ρυθμό ανάπτυξης. Χειρότερη επίδοση το ίδιο έτος θα έχει μόνο η Αργεντινή

Τα στοιχεία έρχονται μόλις λίγες ημέρες μετά από τη δημόσια αντιπαράθεση του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ με την πρώην πρωθυπουργό Λιζ Τρας, την οποία κατηγόρησε ότι στη βραχύβια θητεία της στην Ντάουνινγκ Στριτ πρόλαβε να μετατρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο σε «Αργεντινή της Μάγχης».

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μέση τιμή 7,2% για φέτος, εκτίμηση αναθεωρημένη προς τα πάνω από το 6,9% του Ιουνίου.

Η εκτίμηση για το 2024 είναι πληθωρισμός 2,9%.