Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι τελευταίοι πρόσφυγες έφτασαν στην Αρμενία - Ζουν με την ελπίδα της επιστροφής - Δείτε βίντεο

Η αρμενική κυβέρνηση δήλωσε τη Δευτέρα ότι 100.514 από τους 120.000 κατοίκους της περιοχής υπολογίζεται ότι έχουν περάσει στην Αρμενία

Το τελευταίο λεωφορείο που μετέφερε Αρμένιους από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έφυγε από την περιοχή τη Δευτέρα, ολοκληρώνοντας μια μαζική έξοδο περισσότερων από 100.000 ανθρώπων, δηλαδή πάνω από το 80% των κατοίκων του.

Σύμφωνα με το Associated Press, το λεωφορείο που εισήλθε στην Αρμενία μετέφερε 15 επιβάτες με σοβαρές ασθένειες και κινητικά προβλήματα, δήλωσε ο κεγιαμ Στεπανιαν, διαμεσολαβητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Μέσα σε 24 ώρες το Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να πάρει τον έλεγχο της περιοχής έπειτα από στρατιωτική επέμβαση που εξαπέλυσε και ανάγκασε τις αυτονομιστικές δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ να συνθηκολογήσουν.

Ενώ το Μπακού έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τα δικαιώματα των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι περισσότεροι εγκατέλειψαν άμεσα την περιοχή, φοβούμενοι αντίποινα ή περιορισμούς στη γλώσσα, τη θρησκεία και τα έθιμά τους.

Η αρμενική κυβέρνηση δήλωσε τη Δευτέρα ότι 100.514 από τους 120.000 κατοίκους της περιοχής υπολογίζεται ότι έχουν περάσει στην Αρμενία.

Ο υπουργός Υγείας της Αρμενίας, Anahit Avanesyan, δήλωσε ότι ορισμένοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του εξαντλητικού και αργού ταξιδιού μέσω του ορεινού διαδρόμου προς την Αρμενία που διήρκεσε έως και 40 ώρες. Είχαν προηγηθεί εννέα μήνες αποκλεισμού της περιοχής από το Αζερμπαϊτζάν που άφησε πολλούς να υποφέρουν από υποσιτισμό και έλλειψη φαρμάκων.

Ο Sergey Astsetryan, 40 ετών, ένας από τους τελευταίους κατοίκους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που εγκατέλειψε την περιοχή με το δικό του όχημα την Κυριακή, είπε ότι ορισμένοι ηλικιωμένοι αποφάσισαν να μείνουν, προσθέτοντας ότι άλλοι μπορεί να επιστρέψουν εάν δουν ότι είναι ασφαλές για τους Αρμένιους να ζουν υπό την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν .

Πηγή: skai.gr