Μάχη με τις φλόγες δίνουν Πορτογαλία και Ισπανία - Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους (Βίντεο)

Περισσότεροι από 1.100 πυροσβέστες και 14 αεροσκάφη που κάνουν ρίψεις νερού έδωσαν μάχη με την πυρκαγιά στην περιοχή Καστέλο Μπράνκο της κεντρικής Πορτογαλίας

Μάχη με τις φλόγες δίνουν Ισπανία και Πορτογαλία καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, απόρροια του καύσωνα που έπληξε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και οδήγησε τις θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Περισσότεροι από 1.100 πυροσβέστες και 14 αεροσκάφη που κάνουν ρίψεις νερού έδωσαν μάχη με την πυρκαγιά στην περιοχή Καστέλο Μπράνκο της κεντρικής Πορτογαλίας το Σάββατο. Η πολιτική προστασία έχει δηλώσει ότι ίσως χρειαστούν μέρες για την κατάσβεσή της λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το σύνηθες πλέον θα είναι τα  ακραία καλοκαίρια που παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι αρχές έχουν εκκενώσει περίπου 100 χωριά προληπτικά, αλλά ο Διοικητής Πολιτικής Άμυνας Τζόντι Ράτο είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές σε σπίτια λόγω της πυρκαγιάς.

Εκκενώνονται περιοχές στη Ισπανία

Στην Ισπανία, οι πυροσβέστες προχώρησαν στην απομάκρυνση περισσότερων από 130 ανθρώπων καθώς αγωνίζονταν για να ελέγξουν μια δασική πυρκαγιά στο Πορτμπού, στα σύνορα με τη Γαλλία.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε περίπου 435 εκτάρια (1.100 στρέμματα) γης, ενώ εκτιμάται ότι απειλούνται 2.500 εκτάρια.

Οι ντόπιοι απομακρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από πολλά χωριά ως προφύλαξη λίγες ώρες αφού ξέσπασε η πυρκαγιά στα νότια του Πορτμπού, του οποίου ο σιδηροδρομικός σταθμός συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία. Περίπου 4.000 άνθρωποι ακόμη σε κοντινά χωριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Καταλανοί δασοφύλακες ανέφεραν στο Twitter ότι διεξάγεται έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς ενώ πρόσθεσαν ότι η πυρκαγιά «παραμένει ενεργή» και ότι προτεραιότητά τους ήταν να αποτρέψουν την εισβολή της στο κοντινό τουριστικό θέρετρο Llanca στα νότια.

Οι ισχυροί άνεμοι είχαν βοηθήσει την πυρκαγιά να εξαπλωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και εμπόδισαν τα αεροπλάνα που κάνουν ρίψεις νερού να απογειωθούν για να βοηθήσουν μια επιχείρηση κατάσβεσης που περιπλέκεται από το λοφώδες έδαφος που επλήγη.

Πρόσθεσαν ότι εκτός από την εκκένωση περίπου 135 κατοίκων,  εκατοντάδες άλλοι χρειάστηκε να περάσουν τη νύχτα σε κάμπινγκ που αυτή την εποχή συνήθως υποδέχονται χιλιάδες τουρίστες.

Οι εθελοντές του Καταλανικού Ερυθρού Σταυρού βοηθούσαν την επιχείρηση διάσωσης.

Αξιωματούχοι πολιτικής προστασίας της Καταλονίας δήλωσαν ότι περίπου 4.000 άνθρωποι ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ότι η σιδηροδρομική κυκλοφορία είχε διακοπεί μεταξύ Πορτμπού και Φιγκέρες, περίπου 30 χιλιόμετρα (18 μίλια) νότια. Ο κεντρικός δρόμος προς το Πορτμπού και προς τα γαλλικά σύνορα έκλεισε επίσης.

Περίπου 80 καταλανικές πυροσβεστικές δυνάμεις συμμετείχαν και δώδεκα πυροσβεστικά οχήματα από τη γαλλική πλευρά των συνόρων.

Πέρυσι, περίπου 500 πυρκαγιές κατέστρεψαν περισσότερα από 300.000 εκτάρια στην Ισπανία, ρεκόρ για την Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (Effis).
 

Πηγή: skai.gr