Κορωνοϊός: Πως με τον βήχα αιωρούνται σταγονίδια σε 2 διαδρόμους σούπερ μάρκετ (Video)

Οι επιστήμονες με ένα συγκλονιστικό βίντεο δείχνουν πώς τα σταγονίδια του κορωνοϊού μπορούν να εξαπλωθούν σε δύο διαδρόμους σούπερ μάρκετ και να μολύνουν τους αγοραστές, με το μικρόβιο να κρέμεται στον αέρα για αρκετά λεπτά.

Οι ειδικοί από το πανεπιστήμιο Aalto της Φινλανδίας δημιούργησαν μια απεικόνιση, ώστε οι αγοραστές να γνωρίζουν τους κινδύνους της εξάπλωσης της  επικίνδυνης νόσου. 

«Κάποιος που έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, μπορεί να βήχει και να περπατά μακριά, αλλά αφήνει πίσω του εξαιρετικά μικρά σωματίδια που φέρουν τον κορωνοϊό. Αυτά τα σωματίδια θα μπορούσαν στη συνέχεια να καταλήξουν στην αναπνευστική οδό άλλων σε κοντινή απόσταση », λέει ο Ville Vuorinen  βοηθός καθηγητή από το πανεπιστήμιο του Aalto.

Το ανησυχητικό βίντεο ακολουθεί την ανησυχητική είδηση ότι αυτοί που κάνουν τζόκινγκ θα μπορούσαν να περάσουν τη μόλυνση ο ένας στον άλλο, ακόμα κι αν είναι δύο μέτρα μακριά. 

Τα φινλανδικά ερευνητικά κέντρα δημιούργησαν το κινούμενο σχέδιο διαμορφώνοντας ένα σενάριο όπου ένα άτομο βήχει σε ένα διάδρομο ανάμεσα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως τον εξαερισμό στο κατάστημα, οι εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο Aalto, το Κέντρο Τεχνικής Έρευνας VTT της Φινλανδίας και το Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο πραγματοποίησαν την μοντελοποίηση ανεξάρτητα, χρησιμοποιώντας τις ίδιες συνθήκες εκκίνησης.

Σύμφωνα με μια δήλωση του Πανεπιστημίου του Aalto: «Οι ερευνητές έλαβαν το ίδιο προκαταρκτικό αποτέλεσμα: στην υπό έρευνα κατάσταση, το νέφος αερολύματος εξαπλώνεται έξω από το άμεσο περιβάλλον του ατόμου που βήχει και αραιώνεται κατά την διαδικασία».

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα εργάστηκαν στο Πανεπιστήμιο Aalto, Κέντρο Τεχνικών Ερευνών VTT της Φινλανδίας και του Φινλανδικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου.

Ο Jussi Sane, επικεφαλής ειδικός στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας, δήλωσε: «Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που έλαβε η κοινοπραξία υπογραμμίζουν τη σημασία των συστάσεών μας

«Το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας συνιστά να μένετε στο σπίτι εάν δεν είστε καλά και διατηρείτε τη φυσική απόσταση με όλους. Οι οδηγίες περιλαμβάνουν επίσης το βήξιμο στο μανίκι ή το χαρτομάντηλα και τη φροντίδα της καλής υγιεινής των χεριών ».
Με βάση τη μοντελοποίηση της κοινοπραξίας, δεν είναι ακόμη δυνατή η άμεση έκδοση νέων συστάσεων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν σημαντικό μέρος του συνόλου και πρέπει να συγκριθούν με τα δεδομένα από μελέτες επιδημίας πραγματικής ζωής ».

Τα σουπερμάρκετ της Βρετανίας παροτρύνουν τους πελάτες να παραμείνουν δύο μέτρα μακριά ενώ περπατούν στους διαδρόμους, με μεγάλες ουρές που βλέπουν σε χώρους στάθμευσης σε όλη τη χώρα, καθώς το προσωπικό περιορίζει τον αριθμό των αγοραστών που μπαίνουν στο κατάστημα ανά πάσα στιγμή.

Τα περισσότερα άλλα καταστήματα έκλεισαν, καθώς η Βρετανία φαίνεται ότι θα παραμείνει κλειδωμένη για τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: Daily Mail