Κορωνοϊός: Βίντεο προσομοίωσης αποκαλύπτει τους κινδύνους του τζόκινγκ εν μέσω πανδημίας

Μια νέα προσομοίωση φαίνεται να υποδηλώνει ότι οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για την κοινωνική απομάκρυνση μπορεί να μην είναι αρκετές για να κρατήσουν ασφαλή αυτούς που ασκούνται υπαίθρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Το βίντεο, που δημιουργήθηκε από την εταιρεία τεχνολογίας, την Ansys, δείχνει ότι τα σταγονίδια απλώνονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων πίσω από εσάς ενώ περπατάτε, τρέχετε ή ποδηλατείτε.

Εξαιτίας αυτού, το τρέξιμο δίπλα-δίπλα με κάποιον μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ασφαλέστερο από το να τρέχει ο ένας πίσω από τον άλλον, έτσι ώστε να μην έρθετε άμεσα σε επαφή με οποιαδήποτε σταγονίδια, λένε οι μηχανικοί.

Με περισσότερες από 400.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του νέου ιού και περισσότερους από 13.000 θανάτους, οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας λένε ότι η αύξηση της απόστασης μεταξύ εσάς και των άλλων ενώ βρίσκεστε έξω είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για να βοηθήσετε να ισιώσει την καμπύλη.

«Εάν βλέπουμε μια φάλαινα ή ένα χτύπημα δελφινιών μέσα από την οπή τους, μπορούμε να δούμε το νερό και να βγούμε εκτός δρόμου αν χρειαστεί», δήλωσε ο Marc Horner, ο κύριος μηχανικός για την υγειονομική περίθαλψη στην Ansys, δήλωσε στην DailyMail.com

«Αλλά αν κάποιος φτερνιστεί ή βήξει, συμβαίνει τόσο γρήγορα και τα σταγονίδια είναι τόσο μικρά, η προσομείωση δείχνει εκείνη τη νοητική εικόνα στο μυαλό σας για το πόσο μακριά πρέπει να σταθείτε έτσι ώστε η βαρύτητα να έχει το χρόνο να τραβήξει τα σταγονίδια κάτω». 

Ομοσπονδιακοί υπάλληλοι υγείας επέλεξαν τα δύο μέτρα ως κατευθυντήρια γραμμή για την κοινωνική απομάκρυνση λόγω του τρόπου με τον οποίο ταξιδεύουν τα σταγονίδια αναπνευστικού.

Όταν ένα μολυσμένο άτομο βήξει ή φτερνιστεί, τα σταγονίδια συνήθως ταξιδεύουν όχι περισσότερο από 2 μέτρα προτού η βαρύτητα τα τραβήξει στο έδαφος.

Το βίντεο παρουσιάζει δύο σενάρια: ένα στο οποίο δύο άτομα τρέχουν δίπλα-δίπλα και ένα άλλο στο οποίο τρέχουν το ένα πίσω από το άλλο.

Στο σενάριο δίπλα-δίπλα, όταν ένα άτομο βήχει ή φτερνίζεται, η πλειονότητα των σταγονιδίων ταξιδεύει πίσω από τους δρομείς, όχι δίπλα τους.

Αυτό είναι που κάνει το σενάριο στο οποίο ένα άτομο τρέχει έξι πόδια πίσω από ένα άλλο άτομο τόσο ανασφαλές, εξηγεί ο Horner.
«Εάν κάποιος βήχει, αυτά τα σταγονίδια αιωρούνται στον αέρα και, αν είσαι 2 μέτρα πίσω, θα τρέχεις μέσα σε αυτά και δεν τους δίνει αρκετό χρόνο να πέσουν στο έδαφος», είπε.

«Τα σταγονίδια πηγαίνουν κατ 'ευθείαν και πηγαίνουν πίσω σας έτσι εάν είστε δίπλα σε κάποιον - αγνοώντας τις συνθήκες ανέμου - δεν θα σας χτυπήσει».

Αν δεν αισθάνεστε αρκετά ασφαλής να τρέχετε δίπλα σε κάποιον άλλο, τρέξτε πίσω τους με ασταθές σχηματισμό, που σημαίνει όχι ακριβώς πίσω τους.

Ο Λόρνερ λέει ότι αυτό θα βοηθήσει να μην πέσουν τα σταγονίδια του βήχα ή του φτερνίσματος από την προσγείωση απευθείας σε σας.

Οι προσομοιώσεις έρχονται μετά από πρόσφατες αναφορές που διαπιστώνουν ότι τα 2 μέτρα μπορεί να μην επαρκούν για να προστατευθούν από τον νέο ιό.

Σύμφωνα με το Wired.com, όταν τα μεγάλα σταγονίδια βλέννας εκτίθενται με εξαιρετική δύναμη (όπως από με το φτέρνισμα παρά με την ομιλία) ή μεταφέρονται από τον άνεμο, μπορούν να ταξιδεύουν περισσότερο από 2 μέτρα πριν πέσουν στο έδαφος.

Ο Λόρνερ εξηγεί ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του οι  μηχανικοί εμφάνισαν υπερβολικά το μέγεθος των σταγονιδίων έτσι ώστε οι άνθρωποι να καταλάβουν πόσο γρήγορα μπορούν να ταξιδέψουν.

«Μόλις έχετε την εικόνα στο κεφάλι σας, λέτε:« Εντάξει, τρέχοντας πίσω από κάποιον 2 μέτρα ή και παραπάνω ίσως δεν είναι αρκετό, πρέπει να είμαι ακόμα πιο πίσω », είπε.

«Οι άνθρωποι πρέπει να δουν γιατί ακολουθούμε τις κατευθυντήριες γραμμές κοινωνικής απομάκρυνσης εκεί έξω και να κρατήσουμε εκείνη την εικόνα του γιατί βοηθάει».

Πηγή: Daily Mail