Η Ρωσία στοχοποιεί και τον Καναδά: Εξοπλισμένα με καναδικές συσκευές πλοήγησης τα drone που επιτέθηκαν στην Μαύρη Θάλασσα

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας τα θαλάσσια drone κινήθηκαν στη «ζώνη ασφαλείας» του διαδρόμου των σιτηρών - Κατγγέλλει επίσης ότι το ένα από αυτά ενδέχεται να εκτοξεύτηκε από «πολιτικό πλοίο»

Ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά η Ρωσία μετά την χθεσινή επίθεση που εξαπέλυσε κατά Ουκρανίας και Βρετανίας πως ευθύνονται επίσης για τη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στην Κριμαία. 

Σήμερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας βάζει στο κάδρο και τον Καναδά. Υποστήριξε ότι ανέκτησε και ανέλυσε τα συντρίμμια των μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εναντίον πλοίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία το Σάββατο.Σύμφωνα με το υπουργείο, τα αεροσκάφη αυτά ήταν εξοπλισμένα με συσκευές πλοήγησης καναδικής κατασκευής.

Το Reuters αναφέρει ότι το ρωσικό υπουργείο κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιτέθηκε στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη Σεβαστούπολη με 16 μη επανδρωμένα αεροσκάφη νωρίς το Σάββατο και ότι «ειδικοί» του βρετανικού ναυτικού βοήθησαν στο συντονισμό αυτού που αποκάλεσε η Μόσχα «τρομοκρατική επίθεση», ισχυρισμό που η Βρετανία διέψευσε χθες. 

Η Ρωσία επισήμανε ότι απέκρουσε την επίθεση, αλλά ότι τα πλοία που είχαν βάλει στόχοι οι Ουκρανοί συμμετείχαν στη διασφάλιση του διαδρόμου σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι «σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πληροφοριών που ανακτήθηκαν από τη μνήμη του δέκτη πλοήγησης, διαπιστώθηκε ότι η εκτόξευση θαλάσσιων drones πραγματοποιήθηκε από την ακτή κοντά στην πόλη της Οδησσού».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινήθηκαν κατά μήκος της ζώνης ασφαλείας του «διαδρόμου σιτηρών», προτού αλλάξουν πορεία για να κατευθυνθούν προς τη ναυτική βάση της Ρωσίας στη Σεβαστούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στη χερσόνησο της Κριμαίας που η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Προσθέτει, ότι ένα από τα θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη φαίνεται να ξεκίνησε από τη ζώνη ασφαλείας του ίδιου του διαδρόμου σιτηρών.

«Αυτό μπορεί να υποδηλώνει την προκαταρκτική εκτόξευση αυτής της συσκευής από ένα πολιτικό πλοίο που ναυλώθηκε από το Κίεβο ή οι Δυτικοί αφέντες του για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας» τονίζει το υπουργείο. 

Ουκρανοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους υπονόησαν ότι η ίδια η Ρωσία μπορεί να ευθύνεται για τις εκρήξεις και να τις χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να αποσυρθεί από τη συμφωνία εξαγωγής των σιτηρών από την Ουκρανία.

Ουκρανικές επιθέσεις καταγγέλει η Μόσχα

Την ίδια στιγμή, τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας αναφέρουν πως ο ρωσικός στρατός απέκρουσε επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές Χάρκοβο, Χερσώνα και Λουχάνσκ.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ουκρανικό πυροβολικό εξαπέλυσε επίθεση κοντά στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια , αλλά ότι η κατάσταση της ραδιενέργειας παραμένει κανονική, μετέδωσε το TASS.

Το Reuters είπε ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα τις αναφορές στο πεδίο της μάχης.

Πηγή: skai.gr