Κλείσιμο

Ρωσία: Νέες κατηγορίες κατά Βρετανίας και Ουκρανίας για την «μαζική» επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα - «Ψευδείς» οι ισχυρισμοί της Μόσχας για το Nord Stream, λέει το Λονδίνο

Οι ρωσικές δυνάμεις κατηγορούν εκ νεόυ Ουκρανία και Βρετανία για τη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας - Νωρίτερα η Μόσχα κατηγόρησε τη Βρετανία και για τις εκρήξεις στο Nord Stream - «Ψευδείς σε επική κλίμακα» απαντά το Λονδίνο

Κόντρα έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι «εκπρόσωποι» μονάδας του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας ανατίναξαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Θάλασσα της Βαλτικής.

Η Βρετανία διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς χαρακτηρίζοντάς τους «ψευδείς σε επική κλίμακα» ωστόσο, η Μόσχα συνέχισε να εξαπολύει κατηγορίες κατά της Βρετανίας αλλά και της Ουκρανίας λέγοντας πως εκείνες ευθύνονται επίσης για τη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στην Κριμαία. Μάλιστα, όπως φαίνεται είναι διατεθειμένη να τραβήξει στα άκρα το σχοινί αφού όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα η Μόσχα θα θέσει το θέμα του Nord Stream και των επιθέσεων στη Σεβαστούπολη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η ρωσική πλευρά σκοπεύει να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, μέσω κυρίως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθησαν εναντίον της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική, με την εμπλοκή της Βρετανίας» ανέφερε στο Telegram η Ζαχάροβα.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου απάντησε στις ρωσικές κατηγορίες σε ανάρτηση στο Twitter λέγοντας πως «για να αποσπάσει την προσοχή από τον καταστροφικό χειρισμό της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας καταφεύγει στη διασπορά ψευδών ισχυρισμών επικής κλίμακας».

«Αυτή η τελευταία επινοημένη ιστορία λέει περισσότερα για τις διαφωνίες εντός της ρωσικής κυβέρνησης παρά για τη Δύση», πρόσθεσε.

«Η Βρετανία βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς»

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επικαλούμενο «διαθέσιμες πληροφορίες», υποστήριξε ότι «εκπρόσωποι» μονάδας του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας ανατίναξαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Θάλασσα της Βαλτικής.

Το υπουργείο δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για τον ισχυρισμό αυτόν.

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, αντιπρόσωποι αυτής της μονάδας του Βρετανικού (Βασιλικού) Ναυτικού συμμετείχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση μιας τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαλτική Θάλασσα στις 26 Σεπτεμβρίου φέτος, ανατινάζοντας τους αγωγού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πριν από λίγες ημέρες το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι θα εκπλαγούν όταν μάθουν την «αλήθεια» για τις εκρήξεις τον περασμένο μήνα που προκάλεσαν τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι κατασκευάστηκαν για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα ζητήσει να συμπεριληφθεί στη διεθνή έρευνα για αυτές τις διαρροές που σημειώθηκαν ενώ μαίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και με φόντο τη «μάχη» για το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα εργάζεται «εντατικά» για να συμπεριληφθεί στην έρευνα, την οποία έχει κατηγορήσει στο παρελθόν ότι «κανονίστηκε» για να φορτώσει την ευθύνη στη Ρωσία.

«Βρετανία και Ουκρανία πίσω από την επίθεση στην Μαύρη Θάλασσα»

Επίσης οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατηγόρησαν την Ουκρανία και τη Βρετανία για τη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, από την επίθεση αυτή προκλήθηκαν «μικρές ζημιές» σε ένα πλοίο.

«Η προετοιμασία αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας και η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού του 73ου ουκρανικού Κέντρου Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων έγιναν από Βρετανούς ειδικούς που εδρεύουν στο Οτσάκοφ, στην περιοχή του Μικολάιφ της Ουκρανίας» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι τα πλοία που στοχοθετήθηκαν συμμετείχαν στην προστασία των νηοπομπών που έχουν αναλάβει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

«Πρέπει να τονιστεί ότι τα πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας που δέχθηκαν επίθεση από τρομοκράτες συμμετέχουν στη διασφάλιση της ασφάλειας του "διαδρόμου σιτηρών" στο πλαίσιο μιας διεθνούς πρωτοβουλίας για εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας.

Ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε ότι «κατέστρεψε» εννέα εναέρια drones και επτά θαλάσσια κατά την επίθεση τα ξημερώματα του Σαββάτου στο λιμάνι.

Οι δυνάμεις της Μόσχας ισχυρίζονται ότι Βρετανοί «ειδικοί», οι οποίοι έλεγαν ότι είχαν έδρα στην πόλη Ochakiv της νότιας Ουκρανίας, βοήθησαν στην προετοιμασία και την εκπαίδευση του Κίεβου για να πραγματοποιήσει το χτύπημα αυτό. 

Πηγή: skai.gr
TAGS: Nord Stream