Πολωνία και ΕΕ έτοιμες να βοηθήσουν την Ουκρανία με τη μεταφορά εμπορευμάτων μετά την αποχώρηση της Ρωσίας

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας λόγω του ρωσικού αποκλεισμού, είναι και πάλι «αδύνατον» να γίνουν εξαγωγές σιτηρών

Μετά την «απ' όριστον» αποχώριση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, η Πολωνία δήλωσε σήμερα ότι μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της είναι έτοιμη να παράσχει στην Ουκρανία περαιτέρω βοήθεια στη μεταφορά βασικών αγαθών όπως δήλωσε σήμερα Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών της Βαρσοβίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας λόγω του ρωσικού αποκλεισμού, είναι και πάλι «αδύνατον» να γίνουν εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, ένα πλοίο φορτωμένο με 40 τόνους δημητριακών επρόκειτο να αποπλεύσει σήμερα με προορισμό την Αιθιοπία όμως «λόγω του αποκλεισμού του διαδρόμου των σιτηρών από τη Ρωσία, οι εξαγωγές είναι αδύνατες».

Για το λόγο αυτό η  Πολωνία ανέφερε ότι η ίδια και οι Ευρωπαίοι εταίροι της είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ουκρανία στη μεταφορά βασικών προϊόντων διατροφής. Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε στο Twitter ότι η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών «είναι άλλη μια απόδειξη ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της».

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της να αποχωρήσει από τη συμφωνία. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε στο twitter ότι «η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της για αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία για τα σιτηρά».

Ο κ. Μπορέλ προσθέτει ότι «η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας θέτει σε κίνδυνο την κύρια οδό εξαγωγής των τόσο απαραίτητων σιτηρών και λιπασμάτων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Πηγή: skai.gr